Slišković: Odlučio sam se vratiti zbog ljubavi koju imam prema Zrinjskom
Baka je prije svega dva mjeseca napustio klupu Zrinjskog, ali se ekspresno vratio nakon što je Ante Miše dobio otkaz početkom ove sedmice

Trener Plemića za SportSport.ba

Slišković: Odlučio sam se vratiti zbog ljubavi koju imam prema Zrinjskom · Intervju

Nije prošlo mnogo od zadnjeg razgovora s Blažom Sliškovićem. Bilo je to u slavljeničkoj atmosferi nakon treće uzastopne titule mostarskog Zrinjskog, te druge s njegovim potpisom.

Nagovještavao je tada legendarni Baka odlazak, no samo nekoliko mjeseci poslije svega vraća se na "mjesto zločina", ovaj put s misijom vraćanja bh. prvaka na pobjedničke staze. Njegov prethodnik u ovoj sezoni Ante Miše nije uspio zadovoljiti upravu niti navijače, a Baka je opet tu da vadi užarano kestenje iz vatre i da vrati pozitivnu atmosferu u svlačionicu Zrinjskog. Svjež, odmoran i željan nogometa. Opet rastrzan na sto strana, opet svi žele izjavu, razgovor...tako je to s Blažom Sliškovićem. U ekskluzivnom povratničkom razgovoru za SportSport.ba Baka nam je pričao o stvarima koje su prethodile njegovom povratku.

Baka, što je bilo presudno u četvrtom dolasku u Zrinjski? Djelovali ste odlučno na odlasku, spominjao se odlazak vani, a za kratko vrijeme opet ste tu. Što je ovaj put presudilo?

"Imao sam u tom trenutku više razloga za odlazak, ne samo eventualni odlazak vani. Bio sam premoren psihički, fizički, nakon godinu i pol rada i osjećao sam da u tom trenu trebam jedan period odmora, da se stabiliziram i da vidim gdje sam i šta sam, tako da je bilo tu više razloga. Nažalost, tržište je takvo. Ogromna je ponuda trenera. Moram reći da je bilo zaista zanimljivih ponuda, kontakata i sa klubovima i managerima, no nažalost kada su se stvari trebale finalizirati, klubovi su se odlučili za druge opcije tako da je sve to nažalost propalo. No, ja sam se odmorio i tjelesno i psihički i ovladala je želja da ponovno radim. S obzirom da mi se nije ostvarila želja da odem vani ostao sam tu u svom Mostaru ali vjerujte mi, nije mi ni na kraj pameti bilo da se vratim u Zrinjski. Znao sam da novi trener ima i kvalitet i znanje da sa Zrinjskim nastavi kontinuitet dobrih rezultata. Nisam vjerovao da će doći do ovog, neke se stvari jednostavno nisu poklopile i došlo je do toga da je Zrinjski napravio sporazumni raskid ugovora s Mišom", govori raspoloženi Slišković, te se nadovezuje: Da li je to bio ispravan trenutak ili ne, neću u to da ulazim jer je bila klupska odluka, a ne moja. Danko Šulenta me pozvao na kavu i u tom trenutku nisam imao pojma da će tijek razgovora ići u smjeru mog povratka na klupu Zrinjskog. No za 15, 20 minuta priča je došla do toga i to me dosta iznenadilo. Ja sam zaista bio za to da Miše ostane i pokuša s timom izvući nešto. No klub nije bio za nastavak suradnje. I nakon 4 sata razgovora, iako je ovo težak period, iako se sad može vrlo lako pokvariti sve ono što sam dosad napravio sa Zrinjskim, prihvatio sam to. Prihvatio sam to iz ljubavi prema klubu, iz obveze prema i klubu i navijačima koji su i dalje željni uspjeha i trofeja i to je glavni razlog mog povratka. Nikakve financije, nikakvi drugi razlozi ne stoje iza toga. Ja ugovor nisam ni raskinuo, on i dalje traje. Jedino da sam našao nešto vani, tada bi on bio raskinut. Volja i želja da pomognem i potreba da pomognem u ovom trenu prevladali su u povratku. Iako, eventualnim neuspjehom i eventualnim kontinuitetom nezadovoljavajućih rezultata sam svjestan da ću sebi zabiti nož u leđa".

Kažete da ste dobar prijatelj s Antom Mišom. Je li vas u međuvremenu zvao i pitao za savjet i šta mislite gdje je on najviše pogriješio?

"Vidite ovako, ja na njegov rad nemam primjedbe ni kritike. Mi svi treneri imamo svoje vizije rada, odnosa s igračima, viziju igre i mislim da Ante nije nešto posebno ni pogriješio. Dobio je u ruku ekipu koja je bila 85% od one prošlosezonske i mislim da je i on sam bio svjestan da tu ne treba praviti neke velike promjene. Mišljenja sam da je sve poremetio veliki broj ozljeda i način rada u pripremnom periodu. Ja sam s Mišom obavio razgovor čim je potpisao ugovor sa Zrinjskim. Sjeli smo, razgovarali smo dva debela sata i rekao sam mu sve o načinu rada na pripremama, o kondicionom treneru koji je sve to vodio. On je nažalost imao svoju neku viziju priprema, pripremanja ekipe, zanemario je sve što sam mu rekao i to maksimalno poštujem i ne zamjeram jer svatko ima svoju viziju. Mislim da je sve to skupa s ovim ozljedama najviše pridonijelo ovom stanju a ne neke greške vezanje za njegov konkretan rad. Trebao je zadržati ono stanje i način rada koji je Zrinjskom donio u zadnjih nekoliko godina sve ove trofeje. Mi u tom periodu nismo imali ni približno ovoliko broj povreda. Imali smo ekipu dosta spremnu fizički. Kad nema povreda onda na raspolaganju imaš kvalitet, možeš se osloniti na svakoga. Eto, on nije imao tu sreću, došle su povrede i bio je primoran silno miksati", govori Baka i dodaje:  Europske utakmice, umor, sve se to skupilo i u klubu je eskaliralo nezadovoljstvo svime. Mislim da je trebao nastaviti suradnju s Jelom (Eldin Jelešković, bivši kondicioni trener Plemića), a ja ću sada nastojati da ga vratim u klub i da sve vratim na onaj sistem rada koji je donio plodove. Mislim da mjesec i pol dana nije previše i da smo u stanju vratiti se na tu razinu. To je bezbolnije nego pokušavati nastavljati tamo gdje je Miše stao. Hoće li to donijeti rezultat ili ne, vidjet ćemo. Ja sam mišljenja da hoće".

Spomenuli ste na pressu zasićenost pojedinih igrača. Recite nam, šta mislite kako je moguće da iz naše lige čak i najbolji igrači i treneri teško prave dobre transfere vani, zar smo zaista toliko zaostali u odnosu na ostatak nogometnog svijeta?

"Izgleda da jesmo nažalost. Prije 4, 5 godina razgovarao sam sa svojim sinom Vladom o ovoj temi, a on mi je rekao nešto što sam ja zanemario i mislio da nije tako. Rekao mi je ovako : "Tata, prodaju trenera i igrača ne pravi CV, nego manageri i lobiji oko tih managera. Ako nemaš kvalitetnog managera i odgovarajući lobi, nećeš uspjeti pronaći pravi klub". Mislio sam da nije tako i da ne može biti tako. No nažalost bio je u pravu. Mi u Bosni i Hercegovini nemamo taj kvalitetan lobi ni dovoljan broj managera svjetskog renomea koji imaju dovoljno poznanstava u svijetu, poznanstava uz koja te CV ne mora činiti najpoželjnijim trenerom na svijetu. Sve čine veza i dogovor. Naravno, poprati se rezultat, nije on nezanemariv. Nisu ni moje dvije titule sa Zrinjskim prošle neopaženo, znaju to ljudi. Ali, da ti slikovito kažem, nemaš kvalitetnog špic igrača da agresivno uđe u sredinu i da ti to završi. I istina je to, džaba ti CV. Evo ti moj jedan primjer na slučaju oko trenerskog angažmana u Indiji. Radi se o klubu gdje je radio i Roberto Carlos i gdje je igrao veliki Alex Del Piero. Radi se o Internacionalu, indijskom klubu gdje sam došao do faze da sam obavio skype razgovor s predsjednikom i njegovim sinom koji financiraju klub. Razgovarali smo 45 min, a prije njih razgovarao sam i s tehničkim i sportskim direktorom. Kada sam došao do razgovora s predsjednikom, moj menadžer mi je tada rekao da je to gotova stvar, jer ako te predsjednik zove na razgovor onda je to to. Na kraju su uzeli trenera koji je radio u nekom hongkonškom klubu i koji prije toga nije vodio nikoga. Ponikao je u Barcinoj školi i radio s omladincima odakle je došao u Hong Kong. Bez CV-a, bez bilo čega. To ti govori da je njegov menadžer bio prodorniji i da je ostvario bolju komunikaciju s predsjednikom kluba. To me samo uvjerilo da CV, ni kvalitet nemaju veze s angažmanom vani. Samo dobar menadžer, ništa više. Tako je to u BiH, ne govorim samo za sebe. Daj Bože i da npr. Musemić, Starčević ili netko drugi imaju dobre veze pa da se mogu realizirati negdje vani. To su sjajni treneri, još uvijek mladi i puni volje za kvalitetnim radom. Sigurno puno bolji ajde da kažem nasumce, od recimo nekog Nizozemca koji uči i radi po knjigama i radi u omladinskim pogonima Ajaxa".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U razgovoru sa gospodinom Šulentom, da li je pred vas iznesen neki imperativ u sezoni koja je počela?

"Pa prevashodno je cilj vratiti dobru atmosferu u klub i u svlačionicu. To je osnova da se vrate dobre igre a posebno rezultati. Da li ću ja to uspjeti u kratkom periodu, ne znam, ali ću pokušati i svojim autoritetom, znanjem i nekim odnosom s igračima pokušati vratiti samopouzdanje igračima. To je glavni cilj. Vratiti samopouzdanje, te volju i želju za pobjedama jer se to kod većine igrača koliko vidim izgubila. To se sve kasnije prenijelo na cijeli tim, a kada vi imate nosioce igre koji ne pokazuju tu volju i karakter, želju za pobjedama i trofejima, onda ne možete očekivati ni da novopridošli igrači prihvate takav karakter. Ti igrači se ugledaju na Jakovljevića, Todorovića, Bilbiju, Stojkića, Barišića, kako to oni rade, kako su osvajali titule. A kad dođu i vide nešto sasvim drugo naravno da se ni oni ne mogu ponašati u skladu s onim što se izgubilo, a krasilo je ekipu do prije samo par mjeseci. To je moj zadatak. I u ovoj utakmici sutra da izvučem maksimum iz ekipe, da pariramo Bugarima fizički i da čekamo svoju priliku iz koje ćemo nešto napraviti. Ne smijemo dozvoliti da oni nametnu svoj ritam i prave nam veliki broj šansi. Trebamo otupiti njihovu organizaciju igre, pokušati ih nadtrčati, biti maksimalni agresivan, naravno u granicama fair playa i ako nam se posreći napraviti rezultat. Ta utakmica će mi biti dobar pokazatelj da li smo na dobrom putu da se vratimo na sve ono što nas je krasilo donedavno", završio je Blaž Slišković svoj prvi povratnički intervju za SportSport.ba.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Senko Samic
Ustasko smece.
25 33
Arnel925
Sretno Baka.
32 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti