Slovenci dolaze sa velikim očekivanjima
Od njega se očekuje mnogo: Jaka Lakovič

Mundobasket 2010.

Slovenci dolaze sa velikim očekivanjima

Košarkaška reprezentacija Slovenije mogla bi na predstojećem Svjetskom prvenstvu u košarci biti najprijatnije iznenađenje, ali ujedno i najveće razočarenje.

Slovenci u Tursku dolaze sa velikim očekivanjima, iako je selektor repezentacije Memi Bečirovič ostao bez ponajboljeg igrača i kapitena ekipe Matjaža Smodiša, koji je učešće na Svjetskom prvenstvu morao otkazati zbog povrede. Nastup su u Turskoj zbog privatnih razloga otkazali Erazem Lorbez i Saša Vujačić, ali to nikako ne znači da Slovenci u Malu Aziju dolaze u slabom sastavu.

Bečirovič na roosteru ima dva igrača koji igraju u NBA. To su Goran Dragič (Phoenix Suns) i centar Primož Brezec (Milwaukee Bucks). Međutim, možda dva glavna igrača u Turskoj budu playmaker Barcelone Jaka Lakovič i krilo Efes Pilsena Boštjan Nachbar. Bečirovič će na raspolaganju imati još kvalitetnih igrača prije svih Gorana Jagodnika, Uroša Slokara, Sanija Bečiroviča, Samu Udriha i Hasana Rizvića.

Slovenci su jako dobro pokriveni na svim pozicijama. Na bekovima su tu Lakovič, Dragič i Bečirovič, dok su pod košem glavna snaga Brezec i Nachbar. Pitanje je samo koliko selektor Bečirovič može posložiti svoje zvijezde, koje, zajedno sa ostalim reprezentacijama sa prostora bivše nam države, muku muče sa tzv. "balkanskim sindromom", odnosno činjenicom da glavni igrači u državnom dresu ne pružaju uvijek svoj maksimum.

Sloveniji će ovo svjetsko prvenstvo biti tek drugo u istoriji. Prije Turske, nastupili su još samo na predhodnoj smotri najboljih u Japanu 2006. godine, kada su zauzeli 12. mjesto.

U grupi su tada za protivnike imali Kinu, Italiju, Portoriko, Senegal i SAD, te su zauzeli treće mjesto, sa dvije pobjede i tri poraza. U prvom su kolu bez većih problema rezultatom 96:79 bili bolji od Senegala, da bi u 2. kolu bili poraženi od Italije 76:80). U narednom kolu američki "Dream team" (114:95) bio je nepremostiva prepreka, a onda je stigla pobjeda (90:82) nad Portorikom. Ipak, u posljednjem kolu u dramatičnoj završnici Kina je bila bolje sa poenom više - 77:78.

U osmini finala Zmajčeke je zaustavila Turska (90:84).

U Turskoj ih žrijeb nije mazio. Našli su se u jednoj od najjačih grupa, a za protivnike će, kao i u Japanu, imati SAD. Osim njih, tu su vrlo jaki Brazil, preporođena Hrvatska, te autsajderi Iran i Tunis.

Spisak reprezentacije Slovenije za SP

Sani Bečirovič
Primož Brezec
Hasan Rizvić
Goran Dragič
Zoran Dragič
Goran Jagodnik
Jaka Klobučar
Jaka Lakovič
Edo Murić
Boštjan Nachbar
Uroš Slokar
Samo Udrih
Gašper Vidmar
Miha Župan
Selektor: Memi Bečirovič

Raspored utakmica:


28. avg.     vs Tunis       
29. avg.     vs SAD     
30. avg.     vs Hrvatska      
1.   sep.     vs Brazil      
2.   sep.     vs Iran

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.