Slovenci nemoćni protiv domaćina: Španija u finalu

SP u rukometu

Slovenci nemoćni protiv domaćina: Španija u finalu

Edmir Škorić

Reprezentacija Španije, domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva, izborila je finale nakon sigurne pobjede protiv Slovenije u prvom polufinalnom okršaju.

U prvom dijelu obje reprezentacije imale su po 23 upućena udarca prema protivničkom golu, a Španija je bila nešto uspješnija sa 56,52 posto efikasnosti naspram slovenskih 52,17 posto. Zanimljivo, u prvih pola sata su i jedni i drugi imali isti broj izgubljenih lopti (5).

 

Ipak, prednost Španaca bile su četiri blokade, dok je Slovence "na životu" držao sjajni golman Gorazd Skof, koji je imao 10 odbrana u prvom dijelu. S druge strane Arpad Šterbik je upisao četiri intervencije u prvih pola sata.

 

Slovenci su na početku poveli s 2:1, no to je njihovo jedino vodstvo u prvom dijelu. Nakon 3:2 vodstva Španije, uglavnom su gosti jurili zaostatak, a u jednom trenutku Španija se odvojila i na plus četiri (11:7), no na odmor se otišlo s minimalnih 13:12. Gasper Marguc i Jure Dolenec su bili izrazito raspoloženi sa po četiri gola, dok su po dva gola u prvih pola sata igre u redovima Španije zabili Victor Tomas, Joan Canellas, Gedeon Guardiola...

 

U nastavku apsolutna dominacija Španaca, koji su samo povećavali gol-razliku kako se susret bližio kraju.  Pet minuta prije kraja susreta Španci su imali 24:18 vodstvo i tada je sve bilo jasno. Završeno je rezultatom 26:22. 

 

Sjajan je u pobjedi Španije bio Canellas sa pet pogodaka, dok je Viran Morros postigao tri, kao i Julen Aguinagalde. Šterbik je kraj dočekao s 10 odbrana. Na drugoj strani Skof je bio najbolji s 12 odbrana, a kada su u pitanju strijelci, Dolenec je šest puta bio precizan, Marguc čak sedam. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.