Slovenija bez imperativa
Slovenici su već puno napravili

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Slovenija bez imperativa

M. Maksimović

Slovenija je ponovo na među najboljima nakon osam godina, a svoje mjesto je izborila kroz dvije utakmice baraža gdje je šokirala Rusiju.

Prije osam godina nisu uspjeli pobjediti niti jednu od tri selekcije u grupi B, a na površinu je isplivao sukob tada najveće zvijezde reprezentacije Zlatka Zahoviča i selektora Srećka Kataneca. Danas Sloveniju vodi Matjaž Kek koji je posložio selekciju bez ekstra zvijezda, ali maksimalnu borbenu. Sportska javnost u Sloveniji je dugo čekala posljednji spisak putnika, na kojem je Kek izostavio Mirnesa Šišića, Dejana Kehlara i Darjana Matiča.

Opet Kek ima selekciju u kojoj su samo dva igrača iz domaćeg prvenstva, a to su Elvedin Džinič igrač Maribora odnosno iskusni Suad Filekovič koji također nosi dres Maribora, a pamtimo gao kao igrača Hajduka, Mouscrona, sa kratkom avanturom u Barnsleyu. Ostatak reprezentacije čine igrači iz Udinesea, Koelna, Chieva, West Bromwicha, Auxerrea, Bochuma, Genta...

Na golu je vrlo dobri Samir Handanovič, dok su u zadnjoj liniji Bojan Jokič iz Chieva, pa njegov saigrač Boštjan Cesar, Branko Ilič iz Moskovskog Lokomotiva te Mišo Brečko igrač Kolna. Za odbranu se može reći da je vrlo čvrsto jer je u deset utakmica i dva susreta baraža kapitulirala
svega pet puta.

U početnoj postavi barem što se tiče sredine terena bi se mogli nači Aleksander Radosavljevič (Larissa), na lijevoj i desnoj strani su Andraž Krim  iz Wisle i Valter Birsa (Auxerre). Ispred njih će vrlo vjerovatno ulogu prednjeg veznog obavljati Rober Koren (WBA), dok je napada rezervisan za dvojac Zlatko Dedič, koji je rođen u Bihaću, trenutačno igrač Bochuma i Milivoje Novakovič iz Kolna.

Rezultat u kvalifikacijama se mora poštovati, međutim Slovenija je u vrlo neugodnoj grupi. Teško je očekivati da može iznenaditi Englesku, a protiv fizički odlično pripremljenih Amerikanaca će biti  izuzetno teško. Možda ako se osvoji bod, onda Slovenija može tražiti priliku u posljednjem
kolu protiv Alžira koji se može pobjediti, pa onda eventualno uz malo sreće možda i dohvati drugi krug, iako ostanak u grupi teško se može okarakterisati kao neuspjeh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.