Službeno: Lionelu Messiju Zlatna kopačka

Pedeset prvenstvenih golova

Službeno: Lionelu Messiju Zlatna kopačka

Edmir Škorić

Barcelonin napadač Lionel Messi i službeno je vlasnik Zlatne kopačke zbog najviše postignutih golova u evropskim nogometnim ligama.

Argentinac, koji je ove sezone porušio mnoge rekorde, nije s Kataloncima osvojio ni prvenstvo ni Ligu prvaka, ali zato napreduje na individualnoj razini. 

 

Messi je zabio 50 pogodaka u Primeri i tako zaradio 100 bodova, ostavivšo iza sebe Cristiana Ronalda. Portugalac je postigao četiri gola manje i ima 92 boda. 

 

Daleko ispod je Robin van Persie, napadač Arsenala, koji je postigao 30 golova (60 bodova). Podsjetimo da nagradu za najboljeg strijelca svake godine dodjeljuje ESM (Udruženje evropskih sportskih magazina). 

 

Svaki gol postignut u ligama petica vrednuje se sa dva boda.

 

1. Messi, Barcelona, 50 golova, 100 bodova (koeficijent 2)

2. Ronaldo (Real Madrid), 46, 92

3. Van Persie (Arsenal), 30, 60

4. Huntelaar (Schalke), 29, 58

5. Ibrahimović (Milan), 28, 56

6. Rooney (Manchester United), 27, 54

7. Gomez (Bayern), 26, 52

8. B. Yilmaz (Trabzonspor), 32, 48 (koeficijent 1.5)

8. Dost (Heerenveen), 32, 48

Potražite više informacija na temu La Liga:

8. Falcao (Atletico Madrid), 24, 48

8. Milito (Inter), 24, 48...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.