"Porok" koji izluđuje fudbalere: Opasniji od droge, a "šmrču" ga gdje i kada stignu, cijena 7 KM

Zaludio je mnoge sportiste

"Porok" koji izluđuje fudbalere: Opasniji od droge, a "šmrču" ga gdje i kada stignu, cijena 7 KM

A. Čaušević
Teme:

Radi se u duhanskom proizvodu koji dolazi u malim vrećicama i stavlja se u žvakaću gumu kako bi se nikotin oslobio u krvotok. Djeluje tako  da konzumenta opušta, dok jače varijante mogu proizvesti i razdražljivost. 

Snus je postao novi porok među fudbalerima. Neki kažu i da je opasniji od droge. Nelegalno ga je prodavati u Europskoj uniji, osim u Švedskoj, ali i većini svjetskih zemalja.

Ali dok je prodaja ilegalna nije ni upotreba pa tako malo pakovanje u metalnoj kutiji košta nešto manje od 4 dolara, odnosno oko 7 KM online kupovinom. U ponudu su i nešto jače varijante koje i koštaju skuplje.

Ranijih godina se Jamie Vardy mogao vidjeti kako konzumira ovaj "porok", ali je u posljednje vrijeme postao sve popularniji među igračima. Vardy je u međuvremenu priznao da ga više ne koristi, to se ne može reći za druge fudbalere.

Prodaja snusa je zabranjena u većini zemalja, ali nije i upotreba

Neki su postali toliko zaluđeni da ne biraju vrijeme kada i gdje ga koristiti. Na klupi, tokom utakmice, prilikom ulaska na teren ili noćnim izlascima.

Nedavno je rezervista Aston Ville snimljen kako nešto stavlja usta, mnogi su rekli da se radi snusu. Uslijedio je demant, ali mu niko nije povjerovao. I Marcus Rashord je ulovljen sa posudom snusa za šankom prilikom jednog izlaska.

Oglasi

The Athletic izvještava da je jedan od standardnih reprezentativaca navučen na ovaj duhanski prozivod, dok jedan je jedan fudbaler iz League One postao "diler" te ga preprodaje akademcima od 13 i 14 godina.

"To je pomalo tabu tema. Niko ne govori o tome," rekao je Lee Johnson, trener škotskog kluba Hiberniana.

"Ali to je postalo kultura. Postaje sve gore i moramo educirati te momke jer stvara veliku ovisnost. Ne osjećam da shvataju pravu dugoročnu prijetnju."

Oglasi

"Ne znam kako se boriti protiv toga. Nije na popisu zabranjenih droga, pa ih ne možete spriječiti u tome. Veliki su momci i na kraju odustaneš. Ali jako mi smeta, pogotovo kad vidim da ga koriste mladi momci od 16 do 21 godine."

"Kad bih ušao na teren za trening s četiri ili pet cigareta među prstima, ljudi bi me pogledali i rekli: 'Kako neprofesionalno, kako to loše izgleda?’. Ali nije drugačije (sa snusom). Ista je količina nikotina koja ulazi u tijelo, samo je skriveno."

Potražite više informacija na temu Premier league:

Johnson je ispričao da je snus prvi put koristio kada je imao 18 godina, ali se u međuvremenu uspio izliječiti ovog poroka. Isto se ne može reći za druge fudbalere, nažalost.

Iz asocijacije engleske Premierlige su već odlučili izdati uputstva pred sezonu 2023/24 kakvu štetu snus nanosi organizmu. Nadaju se kako će tako zauvijek snus izbaciti iz fudbala.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi