Od večeras slavni klub više ne postoji: Navijači su stalno punili tribine, ali spasa nije bilo!

Gašenje nakon 95 godina

Od večeras slavni klub više ne postoji: Navijači su stalno punili tribine, ali spasa nije bilo!

Admin Čaušević
Teme:

Jedan od poznatijih francuskih klubova koji je bio prvak te zemlje i za kojeg su nastupali neki od legendarnih bh. fudbalera je od večeras u bankrotu i praktično je ugašen.

Francuski nacionalni olimpijski i sportski odbor (CNOSF) izdao je nepovoljno mišljenje o zadržavanju FC Sochaux Montbéliarda (FCSM) u Ligue 2, zbog čega je poznati klub pokrenuo stečajni postupak

CNOSF nije dao pozitivno mišljenje o projekta preuzimanja kojeg je prezentirao Romaina Peugeot, praunuk osnivača gotovo 100 godina starog kluba.

Romain Peugeot je u ponedjeljak CNOSF-u predstavio svoj projekt preuzimanja nakon povlačenja kineskog dioničara, grupe za nekretnine Nenking, koja je u velikim financijskim poteškoćama.

"Ovakva odluka predstavlja razočarenje za sve navijače, jer klub ostaje u rukama Nenkinga koji će podnijeti zahtjev za bankrot.

Francuski nogometni savez (FFF) i njegov Nacionalni odjel za kontrolu upravljanja (DNCG) zatražili su od Sochauxa budžet od 12 miliona eura kako bi podmirili svoje troškove.

Oglasi

Sochaux je prošle sezone igrao u Ligue 2 i završio je 20. mjestu međutim zbog finansijskih poteškoća sada će biti ugašen.

Kineska grupacija je u glub ušla u aprilu 2020. godine i tada je počeo sunovrat jednog od poznatijih francuskih klubova.

Popularni Lavovi su vrhunac slave imali početkom milenijuma kada su 2007. godine osvojili Kup Francuske pobjedom nad Marseilleom boljim izvođenjem penala.

Sochaux u svojim vitrinama ima i dvije titule prvaka Francuske osvojene davne 1935. i 1938. godine. Također su je ovaj klub osvojio i Liga kup 2004. godine.

Za Sochaux je tokom prošlosti igrao veliki broj poznatih igrača, a dubok tragk su ostavile i dvije bh. lgende kao što su Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić sa preko 200 nastupa.

Od aktivnih fudbalera dres Lavova su između ostalih nosili Jeremy Menez i Ivan Perišić.

Preostaje da se vidi šta će dalje biti i da li će biti osnovan novi klub pod sličnim imenom koji će kroz neko vrijeme moći preuzeti sve sportske uspjehe kao što je to bio slučaj u Italiji sa Parmom i Fiorentinom.

Top Komentari

user1627322078
Ovako ce i Sarajevo aBd.
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi