Socrates - brada, viski i marlboro
Socrates

Doktor u kopačkama

Socrates - brada, viski i marlboro

M. Maksimović

Tako sudbina je htjela. Dan nakon smrti dotkora Socratesa, klub u kojem je proveo šest godina, Corinthians je osvojio naslov prvaka.

Čelnici i igrači Corinthiansa naslov prvaka posvetili su upravo ''doktoru'' koji je igrajući za ovu ekipu postigao 172 gola u 297 utakmica. Iako je počeo u Botafogu, iako je igrao u Flamengu, Santosu, Fiorentini, Corinthians je bio njegov klub, klub za koji se borio ne samo na terenu.

Doktor se borio za slobodu svog naroda koji je bio pod čizmom vojne diktature dugo vremena. A Socrates je formirao građanski pokret ''Corinthians Democracy'', njegovi heroji su bili Fidel Castro, Che Guevara, John Lenon. Valjda i to nešto govori.

A na terenu je bio u pravom smislu riječi dotkor. Kako je igrao, kako se ponašao na terenu, nije morao ''mahati'' diplomom, njegova igra je bila dotkorska. Sa svojih 193 cm visine, odskakao je na terenu, ali nije morao stavljati gel, nije morao voziti skupe automobile i manekenke, brada je bila dovoljna i jedna utakmica sa SP 1982. godine, ili 1986. Igrao je sa Falcaom, Zicom, Ederom , Serginhom, Juniorom, Carecom, Brancom, Alemaom.

To su bile godine kada su napadači zabijali, kada su krila bila prava krila, kreatori bez puno priče pravi kreatori, kada su majstori na terenu igrali bez kostobrana. Sa Brazilom Socrates nije osvojio naslov svjetskog prvaka. U Meksiku 1986. godine Bats je odbranio penal doktoru, Francuska je prošla.  Protiv Italije je zabio 1982. godine, ali je Paolo Rossi postigao tri. I bez obzira na neuspjehe sa reprezentacijom, ostat će za sve vremena jedna sjajna generacija i bradonja koji dodaje petom ili vanjskim dijelom kopačke.

Iz današnje perspektive, to izgleda kao umjetnost. A Socrates je bio umjetnik, na terenu i van njega. Viski i Marlboro, nije se štedio iako je znao šta radi. Na kraju je stradala jetra, sve je više vremena provodio u bolnici, ali lijek nije pronašao. Bez obzira na to, za sva vremena ljubitelji fudbala će sa poštovanjem izgovarati ime velikog Socratesa, dotkora...





NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.