Šou jednog čovjeka!

Štilić obilježio derbi

Šou jednog čovjeka! · Komentar

A. Čaušević

Gospodin u kopačkama. Semir Štilić se jučer pobrinuo da taj termin ne izumre u BiH, podsjeti nas na neka druga vremena, ali i potvrdi da je naša zemlja uvijek rađala dobre, a ponekad i vrhunske fudbalere. 

Teško se sjetiti da je u modernoj historiji sarajevskog derbija jedan fudbaler odigrao toliko maestralan meč kao što je to jučer uradio Štilić. Dva gola i asistencija u pobjedi Željezničara (1:3). Savršen slobodnjak, majstorska asistencija, rutinski penal. Klasa je prava riječ.

Taj učinak nije ostvaren protiv bilo koga. Čisto da se zna na suprotnoj strani se nalazila najbolja ekipa iz prošle sezone, osvajač duple krune, pred utakmicu lider na tabeli, ljuti i osvete željan gradski rival. Stvari koje bi za mnoge igrače predstavljale otežavajuću okolnost, ali su Štiliću bilu motiv.

Kada neko uradi nešto vrijedno divljenja Francuzi upotrijebe termin "chapeau", kada jedan čovjek obilježi neki događaj Englezi kažu "one man show", a Italijani za majstora svog znata kažu da je "maestro". Upravo je "šou jednog čovjeka" pravi izraz za Štilićevu doktorsku partiju na stadionu Asim Ferhatović Hase i zbog toga je ovaj fudbalski "maestro" zaslužio duboki "naklon".

Povratkom na Grbavicu je znao šta se od njega očekuje. Mnogobrojni navijači Plavih su ga prizivali pred utakmicu, društvene mreže su vrvile od Štilićevih fotografija i statusa. Pritisku nije podlegao. Sve je upisao u jednoj rečenici poslije utakmice.

"Kakav može biti motiv za igrača koji je od malih nogu u Željezničaru? Na meni je da nastavim ovako i da uživam u fudbalu", istakao je Štilić.

Poenta je upravo u uživanju u fudbalu. Iako se fudbaler u modernom fudbalu obično posmatra kroz prizmu statistike, gledati Štilića je zaista merak za oči. Elegancija. Pozicioniranje, pa prijem lopte, tehnika, jednostavni driblinzi, vizija, pregled igre, promišljena i odmjerena dodavanje te ljevica. I to kakva. Suho zlato.

Pet mečeva, šest golova

Ali i statistika je na strani 32-godišnjaka. Štilić je na posljednjih pet mečeva koje je Željezničar odigrao (ne računa se meč sa Čelikom op.a.) bio strijelac. Sada na svom kontu ima sedam golova, a dojam je da najbolje tek treba pokazati na proljeće kada u nastavak sezone uđe potpuno spreman.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U prethodnom periodu s pravom se moglo diskutovati da li u Premijer ligi BiH ima kalibra za reprezentaciju BiH. Ukoliko ovako nastavi Štilić će definitivno staviti na iskušenje novog selektora pred martovski baraž. Ključan će biti nastavak sezone krajem februara i početkom marta.

Sarajlija već zna kako je nositi dres Zmajeva, do sada je to uradio osam puta. Na njemu je kao što je i sam rekao da "uživa u fudbalu", a nagrada za dobre partije i trud će sigurno doći.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pitar1946
Sta ga dizes u zvijezde novinarcicu kad kao "hara" u jednoj od najlošijih liga u Evropi. On da je potencijal ne bi se vratio iz Evrope u ovu napacenu zemlju kad iz nje svako živ "bježi"
11 21
user1571956549
E jest pitarima muka hahhahaha Divovi u misijoj rupi hahhahahaha
17 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi