Španija bruji o Ukrajincu: Nemam političke ideje, nisam znao da taj broj ima pozadinu

Zozuliju nazivaju nacistom i fašistom

Španija bruji o Ukrajincu: Nemam političke ideje, nisam znao da taj broj ima pozadinu

Edmir Škorić

Utakmica druge lige Španije između Rayo Vallecana i Albacetea prekinuta je nakon što su Ukrajincu Romanu Zozuliji domaći navijači uzvikivali da je nacista.

Organizaciono tijelo Segunde saopštilo je da se slaže sa odlukom sudije Jose Antonio Lopeza Toca da prekine utakmicu, za koju je rekao da je donijeta na zahtjev obje ekipe zbog "teških uvreda i prijetnji" upućenih Zozuliji.

"Zozulia, ti si nacista", pjevali su navijači Raya ukrajinskom 30-godišnjem napadaču koji je kratko bio u Madridu na pozajmici u Rayu 2017. godine.

On je na društvenim mrežama često kačio fotografije sa desničarskim obilježjima i javno podržavao kaznene akcije ukrajinske vojske protiv civila u Donbasu.

Roman Zozulia pojavio se pred medijima kako bi odgovorio na pjesme navijača Raya, koji su ga optužili da je nacist. Ukrajinac je odlučio da objasni neke stvari.

"Ja sam samo nogometaš, nemam političke ideje. Zovu me rasistom, a moj najbolji prijatelj je Bela (tamnoput), predsjednik moje zemlje je Židov i on me podržava i da sam nacist to se ne bi dogodilo; optužuju me da nosim tetovaže sa simbologijom, a ja ne nosim nikakve tetovaže, možete pitati moje saigrače iz svlačionice s kojima provodim svaki dan".

"Želim saopštiti da kad je počeo rat u mojoj zemlji, nismo imali vojsku. Ljudi koji su se okupili pokušali su pomoći vojsci. Naš fond nikada nije kupovao oružje ili borbeni alat, jedinu tehničku opremu za spašavanje života. Moje kolege i ja posvetili smo se kupnji vozila hitne pomoći, hrane, odjeće ... Vjerujem da pomaganje vlastitoj zemlji i biti patriota nije zločin", izjavio je Zozulia.

U Rayo Vallecanu mu nisu dali da igra jer su ga smatrali nacistom.

"Sada se želim vratiti malo na period kad sam potpisao za Rayo Vallecano. Kad sam potpisao ugovor, otišao sam u sjedište kluba u Madridu i oni su inzistirali da ne žele da igram tamo. Pitao sam zašto i rekli su mi da sam fašist i da ne žele da budem njihov član. To je bio prvi put da su me nazvali fašistom. Na pitanje zašto su me tako nazivali, rekli su mi da je to zato što pomažem svojoj vojsci, svojoj zemlji".

Dosta polemike je izazvao broj 18 koji nosi na dresu.

"Dali su mi 18 u Betisu i u Dnjepru. Ja ga nisam izabrao, dali su mi ga i nisam ni znao da ima politički značaj. To ne mora ništa značiti. Želio bih se zahvaliti Španjolskoj općenito na pruženoj podršci, primio sam mnogo poruka. Za moju Španjolsku to je moj drugi dom i volim ovu zemlju. Želim zahvaliti Federaciji, Albaceteu kao gradu na podršci".

Sada jednom zauvijek želi da se cijela priča okonča.

"Sve što kažu o meni nije istina, ja sam samo nogometaš i rodoljub svoje zemlje. Prije toga nisam govorio jer sam tražio spokoj i tišinu, ali sada sam umoran, želim da to jednom već završi. Španjolska je moja druga domovina i želim ovdje ostati u miru sa svima", zaključio je.

Top Komentari

snickers09
U danasnje vrijeme niko nista ne zna i niko nista ne radi s namjerom, sve ih neko drugi zayebe, duse slatke....
0 1
Keno
znaci slucajno pokazujes prstom na brojku 14/88 haha daj ljudino makar priznaj da si nacista, makar e te tvoji vise voliti.. ovako te sad svi pluju
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi