Španija i Francuska u četvrtfinalu
Francuska igra odlično na ovom EP

Rhodes 2009

Španija i Francuska u četvrtfinalu

Dva kola prije kraja grupne faze takmičenja na EP za košarkaše do 20 godina starosti poznata su dva putnika u četvrtfinale. To su Španija i Francuska koje su zasad jedine neporažene momčadi, dok su Italija i Latvija bez pobjeda i vrlo su blizu puta kući.

Pravu dramu vidjeli su gledatelji u meču između Francuske i Latvije. Francuzi su do pobjede došli zakucavanjem Thomasa Huertela 2,1 sekundu prije kraja utakmice za veliko slavlje Francuza koji ovom pobjedom ulaze u četvrtfinale. Najbolji u redovima Francuske bio je Antoine Diot sa 21 poenom , dok su kod Latvije Bertans i Strelnieks ubacili po 20 poena. Španija je upisala novu pobjedu, ovaj put teže od očekivanog nad Italijom rezultatom 62:60. Sergio De la Fuente je sa 20 poena i 10 skokova bio najbolji u pobjedničkom timu, a vrlo dobru partiju pružio je i Tomasso Raspino kod Italije sa 13 poena i 9 skokova. Grčka je u triler završnici rezultatom 73:71 bila bolja od Rusije. Imali su Rusi produžetak 0,6 sekundi prije kraja, ali se Nikos Pappas odlučio na solo prodor i skok šutem od tablu donio erupciju oduševljenja domaćih navijača u prepunoj dvorani. Georgios Bogris sa 17 poena i 7 skokova bio je najbolji u domaćem timu, dok je Semen Antonov sa 20 poena i 10 skokova bio najbolji u ruskom timu. Turska je očitala pravu košarkašku lekciju Ukrajini pregazivši ih rezultatom 93:44. Ibrahim Yildirim je sa 11 poena, 5 skokova i 6 asistencija bio prvo ime meča, a Erol Cinko je sa 13 poena bio prvi strijelac. Treba istaći podatak da se u turskom timu svih 12 igrača upisalo u strijelce, dok je kod Ukrajine Dmytrenko sa 7 poena bio najbolji igrač. Srbija je u vrlo dobroj igri bila bolja od Litvanije, i tako došla u poziciju da razmišlja o četvrtfinalu, što je nakon poraza od Ukrajine bilo malo nerealno. Srbija je odlično odigrala odbranu na najboljem Litvancu Motiejunasu zadržavši ga na samo 2 poena, što je bio ključni faktor ove utakmice. Bojan Subotić je ubacio 21 poen, dok je kod Litvanije najbolji bio Buterlevicius sa 15 poena. Hrvatska je bila bolja od Crne Gore, a prvo ime u Hrvatskoj bio je Karlo Vragović sa 18 poena, dok je Bogdanović ubacio 13. Kod Crnogoraca je ponovo najbolji bio Sead Šehović sa 19 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Treba istaći da se Hrvatskoj priključio Mario Delaš koji je odmarao nakon završenog SP na Novom Zelandu, a već u prvoj utakmici je za 11 minuta provedenih na parketu ubacio 8 poena. S njim u sastavu Hrvatska ulazi u najozbiljniji krug favorita. Rezultati: Francuska – Latvija 84:82 Španija – Italija 62:60 Grčka – Rusija 73:71 Srbija – Litvanija 76:67 Hrvatska – Crna Gora 76:70 Turska – Ukrajina 93:44 Poredak: Grupa E: Španija i Francuska 3-0, Grčka 2-1, Rusija 1-2, Italija i Latvija 0-3. Grupa F: Hrvatska, Litvanija i Ukrajina 2-1, Turska, Crna Gora i Srbija 1-2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.