Španija na krovu svijeta
Španija je najbolja

Iniesta čovjek odluke

Španija na krovu svijeta

M. Maksimović

Reprezentacija Španije je po prvi put večeras postala prvak svijeta. U velikom finalu je golom Inieste u 116.minuti pobjedila Holandiju koja je i treći put ostala bez trofeja. Španija je nakon naslova prvaka Evrope, otišla na krov svijeta.

Već na otvaranju utakmice Španija ima veliku priliku, igrala se treća minuta kada na centrašut Xavija, Ramos šutirao glavom, ali Stekelenburg sjajno interveniše. Tri minute kasnije na drugoj utakmici je probao Kuyt, ali je Casillas bio spreman. U ritmu svake tri minute, nova šansa dolazi u 9. Opet je Ramos u prilici, Mathijsen interveniše, a trenutak kasnije u nastavku akcije proba Villa, ali njegova lopta ide u vanjski dio mreže.

Nakon relativno zanimljivog početka slijedi period u kojem gledamo šahovsku partiju, taktičko nadmudrivanje Berta van Marwijka i Vicentea del Bosquea. Do kraja prvog dijela svakako vrijedi izdvojiti pokušaj Robbena u 45. minuti. U svom stilu je Robben šutirao u bliži ugao, ali je Casillas bio spreman.

U 63. minuti je stigla velika prilika za Holandiju. Sneijder je sa svoje polovine sjajnom loptom pronašao Robbena kojeg ne može pratiti Capdevilla, pa je napadač Bayerna sam pred Casillasom kojeg lopta u posljednjem trenutku pogađa u nogu i odlazi u korner. Španija će se velikom prilikom revanširati Holandiji u 70. minuti, Jesus Navas odlično je prošao po desnoj strani, Heittinga loše interveniše, ali u drugom pokušaju uspijeva blokirati šut Ville.

Veliku priliku za Španiju je imao Ramos u 75. minuti ali sa pet metara šutira glavom preko gola. Kako se bližio kraj regularnog toka utakmice svima je postajalo jasnije da će i jedni i drugi ići sa manje rizika, a u pravog malog tragičara je do kraja utakmice izrastao Robben koji je u 84. minuti  opet u dobroj prilici, no ovaj put je tu Puyol koji rukama pokašava zaustaviti Holanđanina kojem je na kraju loptu uzeo Casillas. Nakon samo četiri minute igre u prvom produžetku velika šansa za Španiju, šansa u kojoj je Fabregas uradio isto što i Robben malo prije njega. Kada je došao oči u oči sa Stekelenburgom, holandski golman izlazi kao pobjednik. Da stvar bude gora po Fabregasa, na drugoj strani je imao usamljenog Villu.

U 96.minuti je Mathijsen šutira, lopta ide preko gola. U 109.minuti Holandija ostaje sa desetoricom, Heitinga ruši Iniestu, dovoljno za žuti karton, ali je za njega problem što je već ranije imao jedan. Xavi je pokušao iz slobodnjak ali ništa.

I onda dolazi trenutak odluke. Torres je ubacio s lijeve strane, Mathijsen je jednom intervenisao, lopta dolazi do Fabregasa koji pronalazi usamljeng Iniestu, a Barcin veznjak pogađa suprotni ugao Stekelnburga. Holanđani su pritrčali pomočnom sudiji, ali govora o opsajdu nije bilo.

U preostale četiri minute bilo je premalo vremena da se Holandija vrati, da izbori penale. Na kraju je Španija po prvi put postala svjetski prvak, a Holandija je i treći put poražena u finalu.

Holandija – Španija 0:1
Soccer City stadion u Johannesburgu. Gledalaca: 84. 490. Strijelac: Iniesta - 116. minuta. Sudija: Howard Webb (Engleska). Žuti kartoni: Van Persie, Van Bommel, Van Bronckhorst, Heitinga, De Jong, Robben, Van der Wiel, Mathijsen (Holandija), Puyol, Ramos, Capdevila, Iniesta, Xavi (Španija). Crveni karton: Heitinga (Holandija) u 109. minuti.
HOLANDIJA: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (od 105. Braafheid), Van Bommel, De Jong (od 99. Van der Vaart), Robben, Sneijder, Kuyt (od 71. Elia), Van Persie. Selektor: Bert van Marwijk.
ŠPANIJA: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Busquets, Alonso (od 87. Fabregas), Pedro (od 60. Navas), Xavi A., Iniesta, Villa (od 106. Torres). Selektor: Vicente del Bosque.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.