Španija ponovo bolja od Grčke

Španija ponovo bolja od Grčke

U reprizi finala od prije četiri godine iz Japana, Španija je sa 80:72 bila bolja od Grčke, pa će u četvrtfinalu igrati reprizu prošlogodišnjeg finala Eurobasketa iz Varšave protiv Srbije.

Grčka je, prema izjavama mnogih očevidaca, namjerno izgubila utakmicu protiv Rusije kako bi izbjegla Španiju u osmini finala, ali nije uspjela, jer je Francuska neočekivano izgubila od Novog Zelanda, pa je sudbina, ipak, htjela da Grci u osmini finala nalete na Špance, koji su im u odličnoj utakmici uručili povratnu kartu za Atinu.

Večerašnaj utakmica je bila odlična, utakmica u kojoj su Španija i Grčka pokazale da su u ovom trenutku dvije, vjerovatno, najbolje evropske reprezentacije. Šteta što su se Grci kockali sa svojim ugledom i idu kući u ranoj fazi takmičenja, iako po kvalitetu imaju reprezentaciju za top 5 u svijetu. Utakmica je počela u odličnoj igri obje reprezentacije.

U prvih deset minuta su se reprezentacije smijenjivale u vodstvu, da bi Španci u finišu malo stisli gas i na mali odmor otišli sa vodstvom 22:19. Druga četvrtina preslika prve i Španije na poluvrijeme odlazi sa plus 6 (37:31). Drugo poluvrijeme su bolje otvorili Grci, koji su sredinom trećeg perioda igre serijom 8:0 stigli u vodstvo, ali su Španci na kraju uspjeli doći do vodstva i u odlučujućih deset minuta ući sa poenom prednosti (52:51).

Zadnja četvrtina je bila prava poslastica, odnosno prvih šest minuta zadnje četvrtine. Odlična košarka, mnoštvo majstorskih poteza, demonstracija znanja sjajnih igrača. Ipak, Španci su pred kraj zadnjeg perioda napravili jednu seriju koja im tri minute prije kraja donosi prednost od deset poena (70:60) i više nije bilo povratka za Grke.

Španci su mirno priveli utakmicu kraju. Navarro je zadnje dvije minute bio na meti grčkih igrača, pa je MVP prošle sezone Eurolige više vremena provodio na liniji slobodnih bacanja s koje je potvrdio tešku, ali zasluženu pobjedu svjetskih i evropskih prvaka (80:72).

Juan Carlos Navarro je sa 22 poena predvodio Španiju do pobjede, Rudy Fernandez je dodao 14, Sergio Llull 9, Felipe Reyes 6 poena i 10 skokova, Fran Vazquez 6 poena i 9 skokova, dok su Dimitris Diamantidis i Nikos Zisis sa po 16 poena kod Grčke bili najbolji, Sofoklis Schortsanitis je ubacio 13, Vassilis Spanoulis i Antonis Fotsis po 12.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.