Španija spremna za smotru najboljih reprezentacija svijeta

Od 30. avgusta do 14. septembra

Španija spremna za smotru najboljih reprezentacija svijeta

Nakon 28 godina Španija je ponovo domaćin završene smotre najboljih svjetskih reprezentacija, koja se od ove godine umjesto onog zvaničnog Svjetsko prvenstvo zove Svjetski kup.

Te 1986. godine turnir se igrao u rekordnih sedam gradova, ovaj put imamo jedan manje (Madrid, Barcelona, Sevilla, Las Palmas, Granada, Bilbao). Taj turnir 1986. godine pamtimo po nevjerovatnoj utakmici u polufinalu i velikom preokretu Sovjetskog Saveza protiv Jugoslavije, ali i sjajnom Nikosu Galisu koji je turnir završio na nevjerovatnih 33.7 poena po utakmici.

Na predhodnih 16 prvenstava samo je  šest zemalja imalo svoje selekcije na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, to su bivše države Sovjetski Savez i Jugoslavija, SAD, Argentina, Brazil i Španija. Amerikanci su aktuelni prvaci iz Istanbula.

Na ovom prvenstvu sigurno je nećemo gledati pola američkog Dream Teama (Jamesa, Duranta, Anthonyja, Paula, Lovea, Howarda), nema tu Parkera, Ginobilija, Spanoulisa, Kleize, IIlyasove, Boguta, skoro da nema reprezentacije kojoj ne nedostaje neki od važnih igrača.

Izdvajaju se Španci koji su maksimalno spremni da je jedna velika generacija zaokruži priču naslovom svjetskog prvaka kada već nisu moglo do zlata na Olimpijskim igrama. Bez obzira što na turniru neće biti nekih velikih kako NBA tako i evropskih zvijezda, nema sumnje da će ljubitelji košarke uživati u periodu od 30.septembra do 14.avgusta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.