Spanoulis vodio Grčku do važne pobjede

Nakon preokreta u četvrtoj četvrtini

Spanoulis vodio Grčku do važne pobjede

Grčka je u derbiju dana pred neočekivano malim brojem gledalaca u Stožicama pobjedila Španiju 79:75. Utakmica je ponudila nekoliko velikih preokreta, a posljednji je kreirala Grčka na krilima sjajnog Spanoulisa koji je utakmicu zaključio sa 20 poena, četiri skoka i tri asistencije.

Španci su dobro krenuli, po jednu tricu su pogodili Calderon i Aguilar za +5. Grci nisu mogli uhvatiti pravi priključak, pa su Španci u finišu prve dionice već imala deset razlike, tricu je pogodio Claver za 24:14.

Druga četvrtina je pripala Grcima koji su u toj dionici napravili 13 razlike, razigrao se Spanoulis koji veže osam poena zaredom i Grčka u 18 minuti vodi 37:34, 12 sekundi prije kraja i 41:36 ali je Rubio popravio situaciju do kraja poluvremena.

Grci se na početku treće dionice muče sa šutom, Marc Gasol je na drugoj strani odličan pod košem i Španija opet ima vodstvo 57:50, prije nego što je Sloukas pogodio dva bacanja prije odmora. Gasol je u trećoj dionici ubacio 11 poena.

Da će Grci napraviti veliki preokret u posljednjoj četvrtini teško se moglo očekivati pogotovo ne nakon što je Fernandez zabio tricu za osam poena prednosti njegove reprezentacije. Međutim, tako nisu mislili Spanoulis i društvo. Slično kao i u drugoj četvrtini, Spanoulis je pogodio tricu pa dvicu, Grčka je povela 62:61. Kada se utakmica lomila  Bramos je ubacio tricu za 75:68, Calderon je pogodio za dva, a presudna bacanja dijelo su naravno Spanoulisa za nedostižnih 79:73,23 sekunde prije kraja.

Pored Spanoulisa koji je postigao 20 poena, Kaimakoglou je dodao 11 poena, Printezis poen manje. Kod Španije je Marc Gasol utakmicu zaključio kao i Spanoulis sa 20 poena uz pet skokova ali je imao i pet izgubljenih lopti. 20 poena je je ubacio i Rudy Fernandez. Ukupno su Španci imali 17 izgubljenih lopti, čak 11 više od selekcije Grčke.

Grčka - Španija 79:75
16:26, 25:12, 11:19, 27:18

Grčka: Sloukas 7, Bourousis 10, Zisis 4, Spanoulis 20, Perperoglou, Fotsis, Papanikolaou 5, Kavvadas 3,  Mavrokefalidis 1, Kaimakoglou 11, Bramos 8,  Printezis 10. Selektor: Andrea Trinchieri.
Španija: Aguilar 8, R. Fernandez 20,  S Rodriguez 3,  Rey  Calderon 5, Rubio 6, Claver 9, San Emeterio 4, Llull 2, Gasol 20, Gabriel, Mumbru 2. Selektor Juan Orenga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.