Srbi dobili bitku za prvo mjesto

Litvanija bez poraza završila grupnu fazu

Srbi dobili bitku za prvo mjesto

Odigrane su još četiri utakmice petog kola takmičenja po grupama na Mundobasketu. Srbija je u velikom derbiju grupe A bila bolja od Argentine, a Rusija u grupi C od Grčke. Slovenci i Litvanci su upisali nove pobjede, bez većih problema.

U utakmici koja je direktno odlučivala o prvom mjestu grupe A Srbija je u dramatičnoj završnici bila bolja od Argentine sa 84:82 i tako osvojila prvo mjesto u grupi koje joj u osmini finala vjerovatno donosi Hrvatsku za protivnika. Duško Savanović je kod Srbije ubacio 19 poena, Nenad Krstić je dodao 16, Miloš Teodosić 14, dok je Luis Scola kod Argentine upisao 32 poena i 7 skokova.

Slovenija je protiv Irana upisala četvrtu pobjedu i takmičenje u grupi B završila na drugoj poziciji koja joj u osmini finala donosi Australiju. Slovenci su nakon tri perioda igre vodili sa 18 poena, ali su se na kraju malo opustili i slavili sa samo pet razlike (65:60). Goran Dragić je upisao 18 poena i 6 skokova, a Miha Župan 15 poena i 5 skokova. Haddadi je sa 15 poena i 7 skokova predvodio Irance.

U utakmici koja je odlučivala o drugoj poziciji grupe C Rusija je bila bolja od Grčke sa 73:69. Nakon prvog poluvremena je bilo 30:30, Rusi su treću četvrtinu odigrali fantastično i u posljednjih deset minuta ušli sa prednošću od 59:43. Na kraju su jednostavno pali, ali Grci nisu mogli ništa više osim što su smanjili prednost Rusa na samo četiri poena razlike. Timofej Mozgov je sa 18 poena bio najbolji Rus, a Sofoklis Schortsanitis sa 16 poena i 9 skokova Grk.

Litvanija je grupnu fazu okončala sa svih pet pobjeda. U posljednjoj utakmici su Litvanci bili bolji od Libanona sa 84:66 i u osmini finala će igrati protiv Kineza. Seibutis je sa 17 poena predvodio Litvance do pobjede, Gecevicius je dodao 16, dok je Ali Mahmoud sa 19 poena bio najefiasniji kod Libanona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije