Srbi ne pamte po dobrom Gelsenkirchen i 16. juni: Prije tačno 18 godina upisan najveći poraz ikad

Argentina ih je deklasirala

Srbi ne pamte po dobrom Gelsenkirchen i 16. juni: Prije tačno 18 godina upisan najveći poraz ikad

Eldar Ganibegović, foto: EPA

Nakon odvajanja Crne Gore, fudbalska reprezentacija Srbije večeras će po prvi put igrati na Evropskom prvenstvu i to u gradu gdje je tada još kao Srbija i Crna Gora doživjela najveći poraz u historiji reprezentacije.

U okviru 1. kola Evropskog prvenstva u Njemačkoj u grupi C večeras se od 21:00 sastaju Srbija i Engleska. Ta utakmica igrat će se u Gelsenkirchenu.

Po automatizmu je Engleska favorit na ovoj utakmici, no pokazao je Gordi Albion da je itekako ranjiv.

U Njemačku je Engleska stigla nakon poraza od Islanda u generalci na Wembleyju (0:1), te u posljednjih pet mečeva ima samo jednu pobjedu i to protiv naše reprezentacije (3:0).

Srbije što se tiče, također nije u nekoj bajnoj formi, no u generalci je razbila Švedsku u gostima rezultatom 3:0 i sigurno bolje raspoloženje vlada kod Orlova.

Zanimljivo je da je Srbija i Crna Gora, dok se još tako zvala, igrala u ovom gradu 16. juna 2006. godine i doživjela najveći poraz u historiji.

Oglasi

Izabranici pokojnog Ilije Petkovića tada su u Gelzenkirhenu izgubili 6:0 od moćne Argentine na Svjetskom prvenstvu.

Pred 52.000 gletelja Argentinci su tada stigli do uvjerljive pobjede pogocima Rodrigueza (2), Crespa, Messija, Teveza i Cambiassa.

Matija Kežman je u 65. minuti dobio direktan crveni karton pa je Srbija i Crna Gora tu utakmicu završila s igračem manje.

Zanimljivo je da Srbija ni kao samostalna država nikada nije doživjela veći poraz. Najveći joj je nanijela Ukrajina (5:0) 2019. godine u kvalifikacijama za EURO 2020.

Ostaje da vidimo šta će biti večeras. Jasno je da Srbija ima svoju računicu, Englezi svoju i preostaje nam samo da sačekamo utakmicu i uživamo u njoj. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi