U Njemačkoj panika zbog Srba: Policija građanima poručila koju riječ da kažu ako osjete opasnost

Oko 40.000 Engleza i mnogo manje srpskih navijača

U Njemačkoj panika zbog Srba: Policija građanima poručila koju riječ da kažu ako osjete opasnost

Edmir Škorić

Njemačka policija je u uoči utakmice Srbija - Engleska u Gelsenkirchenu postavila 'lozinku' ugroženim navijačima. Dovoljno će biti da izgovore ime jedne države kako bi ukazali na opasnost.

Engleska i Srbija igraju večeras od 21 sat na stadionu Schalkea, a poznavajući prošlost navijača jedne i druge reprezentacije, sasvim opravdano vlada stanje zabrinutosti i uvedene su dodatne mjere od strane policije.

Utakmica je proglašena visokim rizikom od strane vlasti i UEFA-e, zbog čega će kontrole biti pojačane. Nad gradom će biti raspoređeno 3000 lokalnih i federalnih policajaca, kako bi se spriječili neredi. Englezi će imati svoju Fan Zonu u Nordsternparku; Srbi, s druge strane Gelsenkirchena, u Bueru. Ipak, središte, tačnije ulica Bahnhofstrasse i trg na koji ona vodi, može biti opasno mjesto.

Englezi su jučer slobodno šetali jer navijača iz Srbije jedva da je bilo. Procjenjuje se da će biti 40.000 Engleza u odnosu na 10.000 Srba, iako od prvih samo 16.000 ima ulaznice.

Problem je što među onima koji stignu iz Srbije, neki autoputem i bez ikakve policijske kontrole, može biti i 500 opasnih Ultrasa koji su već prije stvarali incidente i o kojima se dosta pisalo. Kod Engleza je situacija pod kontrolom, jer su onima koje je policija upisala pasoši oduzeti na mjesec dana.

Oglasi

U svakom slučaju, kako bi se izbjegli problemi, vlasti su objasnile građanima da se riječju "Panama" obraćaju policiji ako osjete opasnost ili vide napete situacije.

Tako da, svi oni koji primijete bilo kakvu opasnost, dovoljno je da uzviknu "Panama" i najbliži pripadnici policije pojavit će se na tom mjestu. Ipak, svi se nadaju da takve reakcije neće biti potrebne i da će sve proteći bez incidenata.

Protkelih dana se inače veliki broj navijača iz svih dijelova Evrope okupio u Njemačkoj. Vidjeli smo jučer veliki broj albanskih i hrvatskih navijača, a prethodno su u petak Škoti okupirali Minhen.

Za sada nije bilo većih incidenata i uglavnom su se svi dobro zabavljali na ulicama njemačkih gradova. Utakmica Engleska - Srbija prva je koja se smatra rizičnom, ali njemačka policija spremna je za sve vrste izazova koje sa sobom nose veliki događaji poput ovog.

Oglasi

Do sada su odigrane četiri utakmice. U prvoj je Njemačka razbila Škotsku u petak s 5:1, u subotu je počelo trijumfom Švicarske nad Mađarskom (3:1), zatim je Španija savladala Hrvatsku s 3:0, a u noćnom terminu Italija je bila bolja od Albanije sa 2:1 i to nakon preokreta.

Prvi nedjeljni meč igraju Poljaci i Nizozemci u Hamburgu, pa će u 18 sati igrati Slovenija i Danska, a onda poslastica na kraju dana. Englezi su veliki favoriti, za mnoge i najveći na Euru, ali u Srbiji se ne plaše, a Dragan Piksi Stojković se pitao: "Zašto ih ne bismo napali?!"

“Dugo smo čekali ovaj trenutak, zaslužili smo biti ovdje, doveli smo Srbiju u kremu evropskog fudbala, a sada je na nama da napravimo iskorak. Svaka utakmica je izuzetno važna, znamo da krećemo s jednim od favorita, ali smo se jako trudili da se pokažemo. S moje trenerske strane, učinili smo sve da igrači odrade sve treninge na najvišoj mogućoj razini i vjerujem da igrači jedva čekaju utakmica s Englezima“, kazao je Stojković.

“Bit će otvorena utakmica sa Engleskom, poštujemo neke stvari, ali poštujemo i sebe. Učinit ćemo sve da se suprotstavimo Engleskoj, bez obzira na njihov kvalitet. Srbija neće čekati i gledati kako rival igra, naprotiv. Napast ćemo i mi njih! Trudićemo se da ima napravimo što više problema. Što se postave tiče, imam neku jasnu sliku… Dobro poznajem svoj tim, vjerujem da će svi igrači dati svoj maksimum. Od klupe do prve postave. Imali smo dosta analiza. Nema tu nekih tajni", dodao je on.

Top Komentari

Sanska_Prangija
A zasto ne zimbabve, zvuci puno bolje
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi