Srbija i Hrvatska danas prvi put na SP

Danas počinje drugi krug Mundobasketa

Srbija i Hrvatska danas prvi put na SP

Prvo pa muško. Prva utakmica osmine finala Mundobasketa igra se danas u 17:00 sati u Istanbulu, a sastaju se stari rivali, Srbija i Hrvatska. Srbija je u ovom duelu nedvojbeno veliki favorit, ali se podmlađena Hrvatska neće predati.

Dvije reprezentacije su odigrale veliki broj mečeva posljednjih godina, ali samo dva takmičarska. Većina mečeva je bila prijateljskog karaktera. Na Eurobasketu su se sastali dva puta, Srbija je slavila oba puta, dok se na Mundobasketu nisu prije sastajali. Srbija protiv Hrvatske prvi put igra pod ovim imenom, dok je prva dva duela igrala kao SR Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora.

U legendarnoj utakmici na EP u Barceloni 1997. tadašnja SR Jugoslavija je slavila sa 64:62 tricom Saše Đorđevića u posljednjoj sekundi utakmice, dok je drugi put SICG slavila ubjedljivu pobjedu 80:66 na Eurobasketu u Turskoj 2001. Pred današnji dvoboj Hrvati prepuštaju ulogu favorita Srbima, koji oprezno ulaze u utakmicu koja je uvijek bila više od utakmice.

Savanović: Politika nas ne zanima

"Imaju izuzetno stabilnu prednju liniju, gdje visinom i izuzetnim talentom dominira Ante Tomić. On je imao jako uspješnu adaptaciju u prvoj sezoni u Realu. To su neke osnovne stvari koje moramo da uradimo, znači da odigramo jaku odbranu na centrima", kaže selektor Srbije Dušan Ivković, dok krilni centar Novica Veličković kaže da njega i suigrače zanima samo košarka, nikakve političke gluposti.

"Hrvati su došli ovdje sa dosta izmjenjenim sastavom. Najbolje poznajem Tomića, saigrača iz Reala. On im je ispod koša najbolji igrač. Na vanjskoj liniji imaju iskusne Popovića i Tomasa. Naboj koji postoji ne treba gledati na poseban način. To može da bude samo kontraproduktivno i da izgorimo u želji", rekao je Veličković, a istog razmišljanja je i Duško Savanović.

"U meč ulazimo bez uzavrelih emocija, mnogi će na to gledati kao na međunacionalni duel, ali ja ga ne bih tako nazvao. Te političke gluposti su daleko iza nas i ne zanimaju nas. Mi smo, prije svega, veliki prijatelji, a potom profesionalci. Rivalitet postoji između svih ekipa na ovom turniru, tako i između Srbije i Hrvatske", kaže Savanović, od naredne sezone član Valencije.

Ukić: Možemo iznenaditi

Kapiten i organizator igre Hrvatske, Roko Leni Ukić, kaže da je Srbija sigurno favorit, ali da Hrvatsku ne treba otpisati. Pojedini novinari u Turskoj su Srbiju u odnosu na Hrvatsku proglasili za favorita u istom omjeru kao SAD protiv Angole, s čim se Ukić nikako ne slaže.

"Neutralni naše izglede procjenjuju kao one od Angole protiv SAD-a, no mi imamo svoju računicu. Sve što se nepredviđeno dogodi ići će nama u korist, moramo činiti neočekivano", kaže playmaker reprezentacije Hrvatske i Fenerbahčea. Ukić je dodao da nije baš tolika razlika između Srba i Hrvata.

"Sve su to igrači koje znamo iz NLB lige i niko nema pojedinačnu prednost nad nama osim Krstića koji je pravi NBA igrač. No, oni igraju već četiri godine zajedno, imaju istog selektora, ali i vrhunski sistem rada. Kao momčad izgledaju sjajno. Ako i mi uspijemo tako izgledati, tek onda se možemo nečemu nadati", zaključio je Ukić.

U današnjoj reprezentaciji Srbije igraju trojica igrača rođenih u Hrvatskoj. Duško Savanović je iz Zagreba, Milan Mačvan iz Vukovara, a Kosta Perović iz Osijeka. Ipak, neka ružna vremena su odredila njihovu sudbinu, pa će tako danas igrati protiv zemlje u kojoj su rođeni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.