Srbija i Hrvatska osigurale plasman dalje

Nove pobjede naših komšija

Srbija i Hrvatska osigurale plasman dalje

Srbija i Hrvatska su u utakmicama četvrtog kola Mundobasketa upisale pobjede protiv Australije i Tunisa i plasirale se u osminu finala. Srbija će se tako u posljednjem kolu s Argentinom boriti za prvo mjesto, dok će Hrvatska vjerovatno biti četvrta.

Srbija je danas prvi put zaigrala kompletna, jer se u sastav vratio i kapiten Nenad Krstić, koji je odmah pokazao koliko znači reprezentaciji. Centar srpskog tima je upisao double-double učinak (14 poena, 10 skokova) i uz Teodosića i Veličkovića je bio prve ime Srbije u pobjedi nad Boomersima rezultatom 94:79.

Miloš Teodosić je ubacio 19 poena, od čega pet trica, Novica Veličković je dodao 18 poena i 9 skokova, a dobri su bili Kešelj sa 11 i Savanović sa 10 poena. Kod Australije, koja će se u slučaju pobjede nad Angolom plasirati dalje, najbolji su bili Brad Newely sa 13, Patrick Mills sa 12, te Matt Nielsen i Aleks Marić sa po 10 poena.

Hrvatska je protiv Tunisa odradila, slobodno možemo reći, jedan jači trening i ubjedljivom pobjedom 84:64 osigurala plasman u osminu finala. Izabranici Josipa Vrankovića su odlično otvorili utakmicu, vrlo brzo su stigli do vodstva od 10:0, a Tunižani su prve poene postigli tek nakon četiri minute igre. Prva četvrtina je završila 23:12, a na poluvrijeme Hrvati odlaze sa vodstvom 43:23.

Situacija se ni u nastavku utakmice nije ništa promijenila. Hrvati su nastavili sa "zatrpavanjem" koša Tunisa, da bi se na kraju zaustavili na 84 poena. Bojan Bogdanović je sa 19 poena bio najefikasniji u redovima Hrvatske, Marko Popović je dodao 16, a Ante Tomić 15 poena i 9 skokova. Kod Tunisa je jedino Ben Romdane sa 23 poena bio dvocifren.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.