Srbija ispala, Hrvati do treće pobjede

EP u rukometu

Srbija ispala, Hrvati do treće pobjede

E. Škorić

Od 18 sati odigrane su dvije utakmice Evropskog prvenstva u Austriji. Hrvatska je slavila i treću pobjedu, dok je reprezentacija Srbije poražena od domaćina Austrije i tako se oprostila od takmičenja.

Prvi nastup rukometne reprezentacije Austrije na EP-u i već prvo veliko slavlje. Domaćini EP-a su u posljednjem kolu odigrali fantastično protiv favorizirane reprezentacije Srbije i na kraju  pobijedili sa 37:31. Mnogi su očekivali da Srbija u trećoj utakmici dođe do prve pobjede i plasira se u drugi krug turnira, no to se na kraju ipak nije dogodilo.

Srbija je imala vodstvo do neke 44. minute, kada su Austrijanci napravili seriju od 7:1. Najefikasniji u redovima Srbije bili su Žarko Šešum sa osam i Nenad Vučković sa sedam golova. U redovima domaće selekcije najviše se isticao Silađi sa devet golova.

Selektor Srbije Sead Hasanefendić je, nakon poraza od Danske i remija sa Islandom, očekivao pobjedu i bio veliki optmista, ali su njegovi igrači zaista pružili jedno blijedo izdanje, posebno u drugih trideset minuta, budući da su igrači Srbije na poluvremenu imali prednost od tri gola (18:15). Drugi prolaznik iz grupe B bit će poznat nakon večerašnje utakmice Danske i Islanda.

Hrvatska je u Grazu odigrala svoju posljednju utakmicu skupine na Evropskom prvenstvu. Izabranici Line Červara već su u prva dva kola pobjedama osigurali plasman u naredni krug, no Rusi su pred sobom imali zaista težak zadatak.

U jednoj veoma uzbudljivoj utakmici Hrvati su,  na krilima vjernih navijača koji su popunili dvoranu, došli do pobjede u dramatičnoj završnici. Na poluvremenu su 'kauboji' imali jedan pogodak prednosti (17:16). Drago Vuković je u posljednjoj minuti postigao gol za vodstvo 29:28, a onda Alilović na drugoj strani brani Rastvorcevu. U posljednjem napadu Rusi prave sedmerac, nakon kojeg Duvnjak postavlja konačnih 30:28 i Hrvatska prenosi četiri boda u naredni krug.


Za igrača utakmice proglašen je Ivano Balić, koji je i danas bio najbolji u dresu "kockastih". Treba istaknuti i rasploženog golmana Alilovića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.