Srbija na startu sigurna protiv Litve

U derbiju na kraju dana

Srbija na startu sigurna protiv Litve

U derbi susretu prvog kola grupe B u Jasenicima, Srbija je savladala Litvaniju 63:56. Loše šuterski raspoloženi Litvanci nisu mogli pararati prije svega sjajnom Krstiću koju je postigao 20 poena uz 9 skokova, ali i odličnom Nedoviću sa 14 i Bjelici sa 13 poena.

Srbija je dobro krenula na otvaranju. Bogdanović je pogodio tricu, Krstić je dodao dva poena za startnih 5:0. Srbi ne forsiraju, za razliku od Litvanaca, idu na sigurno, spuštaju loptu na Krstića koji je u ranoj fazi ubacio osam poena od 11 Srbije. Nakon što je Nedović poentirao za 13:5, Jonas Kazlauskas je prisiljen zvati time out 3:28 prije kraja prve četvrtine.

Međutim, ni time out Litvancima ne pomaže, Srbija do sljedećeg odmora ima deset poena prednosti (20:10). Litvanci su u prvoj četvrtini promašili četiri trice, dok je Srbija imala veliku prednost u skoku (13:6).

Litvance je donekle razdrmao Kalnietis sa šest poena u nastavku, ali je Srbija i dalje imala pod kontrolom i utakmicu i rezultat. Posljednje poene u prvom poluvremenu ubacio je Lavrinovic za -6 Litve 33:27.Nenad Krstić je na kontu za dvadeset minuta imao deset poena i pet skokova, dok su Litvanci i dalje ispucavali trice, u drugoj dionici su promašili još njih pet.

Nakon što su Seibutis i Kalnietis vezale dvije trice, Litva je uhvatila priključak, ali onda idu dva prekršaja u napadu i Nemanja Nedović koji je najzaslužniji što Srbija vrlo brzo ponovo ima +10. Međutim ni tu nije kraj problemima Litvanca je Bjelica tricom diže na velikih 49:36. Litvanci su bili grogirani, ali se ne predaju. I nastavljaju sa šutiranjem trica.

Sa dvije uzastopne (Maciulis i Kleiza) i dva poena Kalnietisa tope prednost Srbije na dohvatljivih 56:51. Ipak stvar u svoje ruke uzima večeras odlični Krstić, koji poentira za dva uz prekršaj i Srbija minuti i 58 sekundi odlazi na nedostižnih deset poena 63:53. Litvanci su u večerašnjem susretu uspjeli ubaciti tek 59 poena, Kalnietis je ubacio 17, Lavrinovic 12. Litvanci su se pošteno ispromašivali, pogodili su tek šest od 22 lopte. Lavrinovic niti jednu od četiri, Kleiza je pogodio jednu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti