Srbija poslala kući svjetske prvake

Srbija poslala kući svjetske prvake

Srbija je prvi polufinalista Mundobasketa. U reprizi prošlogodišnjeg finala Eurobasketa Srbija je sa 92:89 bila bolja od Španije i sada čeka za protivnika Tursku ili Sloveniju.

Kakva utakmica, pa to samo košarka može ponuditi. Srbija je očitala košarkašku lekciju sada već bivšim svjetskim prvacima. Kakva završnica. Miloš Teodosić. Tog imena će se Španci sjećati još dugo godina. Čovjek je u stilu Michaela Jordana u posljednjim trenucima utakmice preuzeo sve u svoje ruke i pogodio tricu sa osam metara za pobjedu.

No, krenimo redom. Srbija je odlično otvorila utakmicu. Nemanja Bjelica je u prvih deset minuta ubacio isto toliko poena i Ivkovićevi izabranici su nakon prvog perioda igre vodili sa 27:23. Ništa dobroga Špancima nije donijela ni druga četvrtina, pa su na poluvrijeme otišli sa osam poena zaostatka za Srbijom (49:41).

U nastavku utakmice su Španci zaigrali nešto bolje, odnosno igrao je Navarro, koji je sjajnom igrom održavao Furiju u rezultatskom priključku. U posljednjih deset minuta ulazimo sa prednošću Srbije od 67:64. U posljednjem periodu je Srbija s dvije trice Savanovića i jednom Kešelja ponovo otišla na plus deset, ali je Navarro uz Gasola u posljednjim trenucima vratio Španiju u život.

Onda se pojavio on. Miloš Teodosić. Uzeo je sam loptu, držao je 20 sekundi, da bi se četiri sekunde prije isteka napada podigao i sa osam metara zabio Špancima tricu za pobjedu 92:89. Imali su Španci tri sekunde da izbore produžetak, ali je Jorge Garbajosa izgubio loptu koja je značila da ćemo u nedjelju na pobjedničkom postolju gledati novog prvaka svijeta.

Novica Veličković i Marko Kešelj su ubacili po 17 poena, Nemanja Bjelica je odigrao utakmicu života postigavši 14 poena uz stopostotan šut iz igre, Nenad Krstić je upisao 13 poena i 9 skokova, a Miloš Teodosić 12 poena, 8 asistencija i 5 skokova. Kod Španaca je Juan Carlos Navarro ubacio 27, Jorge Garbajosa 18, a Rudy Fernandez 15 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.