Srbija pred ispadanjem
Sead Šehović je predvodio Crnogorce do pobjede

Rhodes 2009

Srbija pred ispadanjem

Kolo prije kraja grupne faze EP za košarkaše do 20 godina starosti poznato je samo četiri reprezentacije koje će igrati u četvrtfinalu, dok ćemo preostale četiri dobiti nakon večerašnjeg posljednjeg kola. Najveće razočarenje zasad je reprezentacija Srbije koja sa samo jednom pobjedom drži posljednje mjesto u grupi F.

Latvija je nanijela i četvrti poraz Italiji, čime su Italijani došli na rub ispadanja. Italija da bi prošla dalje mora u posljednjem kolu savladati direktnog rivala Rusiju, te očekivati ubjedljiv poraz Latvije kako bi se našla na četvrtoj poziciji koja vodi u četvrtfinale. Italija je bila vrlo blizu, ali su Latvijci u završnici meča bili prisebniji i upisali pobjedu 81:77. Ponovo je kod Latvije najbolji bio Bertans sa 19 poena, dok je kod Italije najbolji bio Roberto Rullo sa 17 poena.

Domaćin Grčka je nanijela prvi poraz Špancima. U triler završnici Grci su slavili rezultatom 70:67. Prvo ime Helasa bio je Nikolaos Pappas koji iz utakmice u utakmicu igra sve bolje. Ovaj put ubacio je 14 poena i imao 7 skokova, dok je kod Španije prvo ime bio Pere Tomas sa 21 poenom i 13 skokova.

Francuska je ostala jedina neporažena momčad prvenstva. Ovaj put Francuzi su ubjedljivo savladali Rusiju rezultatom 81:60 i tako ostali na čelu grupe. Edwin Jackson je sa 24 poena bio najbolji kod Francuske, dok je kod Rusije najbolji bio Kirdyackin sa 13 poena i 6 skokova.

Litvanija je bila bolja od Hrvatske čime se plasirala u četvrtfinale, zasad kao jedina ekipe iz ove grupe. Litvanci su slavili deset razlike 93:83. Fantastičnu partiju je pružio Zygimantas Janavicius sa 19 poena, 6 skokova, 7 asistencija i 4 ukradene lopte. Kod naših zapadnih susjeda najbolji je bio Mostarac Bojan Bogdanović sa 28 poena i 7 skokova.

Naši istočni susjedi Srbi poraženi su od Turske rezultatom 63:52 čime su se doveli u vrlo nezahvalnu poziciju, sa samo jednom pobjedom nalaze se na posljednjem mjestu grupe i za prolaz im treba pobjeda u zadnjem kolu, ali da im se poklope i ostali rezultati. Karaman je sa 16 poena i 9 skokova predvodio Turke, dok je Nikola Marković sa 13 poena i 7 skokova bio najbolji u redovima Srbije.

U posljednjoj utakmici ove grupe Crna Gora je savladala Ukrajinu rezultatom 72:60 na krilima sjajnog Seada Šehovića koji je ubacio 36 poena. Kod Ukrajine prvo ime bio je Stanislav Tymofeyenko sa 11 poena i 14 skokova.

Rezultati:

Latvija – Italija 81:77
Grčka – Španija 70:67
Francuska – Rusija 81:60
Litvanija – Hrvatska 93:83
Turska – Srbija 63:52
Crna Gora – Ukrajina 72:60


Poredak:

Grupa E: Francuska 4-0, Grčka i Španija 3-1, Latvija i Rusija 1-3, Italija 0-4.
Grupa F: Litvanija 3-1, Turska, Crna Gora, Hrvatska, Ukrajina 2-2, Srbija 1-3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.