Srbija slavi, Orlovi u polufinalu

Švedska nemoćna u Areni

Srbija slavi, Orlovi u polufinalu

Adnan Beganović

Rukometna reprezentacija Srbije prvi je polufinalist Evropskog prvenstva. Naime, u 2. kolu grupe 1 Srbija je večeras savladala Švedsku (24:21), te se tako kolo prije kraja plasirala u samu završnicu smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

Na samom otvaranju susreta Švedska je izgledala nešto bolje i do 12. minute kada je imala najveću prednost (6:3) konstantno je bila u vodstvu.

Međutim, nakon toga rukometaši domaće selekcije se bude i za samo četiri minute prave seriju od 5:0, te rezultat preokreću u svoju korist (8:6).

Do kraja poluvremena Srbija nije ispuštala prednost iz svojih ruku, a na odmor su izabranici Veselina Vukovića su otišli sa tri gola viška (14:11).

Do sredine drugog dijela Ilić i društvo su održavali nešto veću prednost, a onda u 47. minuti Ekberg postiže pogodak za 18:17. Do 52. minute Šveđani su uspjevali ostati na minimalnom zaostatku, a onda sa dva gola Prodanovića i jednim Šešuma Srbija pravi seriju od 3:0 i odlazi na ubjedljivih 23:19. Pitanje pobjednika tada je bilo odlučeno, a slavlje u beogradskoj Areni moglo je početi.

Kod Srbije najefikasniji je bio Vujin sa 5 golova, dok je na golu ponovo briljirao Stanić, koji je imao 16 uspješnih odbrana. S druge strane kod Švedske sa 8 golova najefikasniji je bio Ekdahl, a Sjostrand je imao 18 uspješnih odbrana.

EP, grupa 1, 2. kolo:
Srbija - Švedska 24:21 (14:11).
SRBIJA: Marjanac, Šešum 4, Vujin 5, Nikčević 3, Manojlović, Toskić, Stanić (16 odbrana), Ilić 2, Marković 1, Prodanović 3, Stojković 2, Rnić, Beljanski, Ćutura 3, Stanković 1, Nenadić. Trener: Veselin Vuković.
ŠVEDSKA: Mattias Andersson, Lundstrom 2, Kim Andersson 2, Jernemyr, Ekberg 4, Doder, Palicka, Stenbacken 1, Karlsson 1, Jakobsson 3, Sjorstrand (18 odbrana), Peterson, Ekdahl 8, Barud, Nilsson. Trener: Ola Lindgren.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.