Srbija u infarkt završnici bolja od Hrvatske

Srbija u infarkt završnici bolja od Hrvatske

U prvoj utakmici osmine finala Mundobasketa Srbija je u dramatičnoj završnici bila bolja od Hrvatske sa 73:72 i tako se plasirala u četvrtfinale gdje će se sastati sa Španijom ili Grčkom.

Utakmica nije bila nešto posebno kvalitetna, ali je u samoj završnici bila dramatična, ne kao ona prije 13 godina kada je Đorđević tricom odlučio pobjednika, ali je i ova bila samo za one s boljim živcima. Posljednje dvije minute se mogu opisati kao duel Rašića i Popovića, koji su serijom slobodnih bacanja vodili bitku. Na kraju je kao pobjednik izašao Rašić.

Srbija je utakmicu otvorila sa 5:0 i slutio se novi krah Hrvatske, ali je onda uslijedila serija Hrvatske od 5:0 i rezultat je bio poravnat. Nakon toga su Hrvati odigrali četvrtinu, skoro savršenu. Definitivno najbolju četvrtinu na ovom prvenstvu. Odbrana je bila solidna, a zato je skok bio savršen, kako ofanzivni, tako i defanzivni.

Srbi su se za svaki poen morali dobro namučiti, osim jednog laganog ulaza Rašića. Bogdanović i Ukić su igrali odlično, Tomić je skako, dok je kod Srbije u tim trenucima sve bilo na leđima Nenada Krstića. Nakon deset minuta igre Hrvatska je imala prednost od osam poena (27:19), a da je Tomas položio zicer u zadnjem napadu moglo je biti i deset razlike.

Druga četvrtina je počela kao i prva, serijom Srbije. Serijom 6:0 Srbi su smanjili rezultat na 27:25 i vratili se u rezultatski egal. Odbrana Hrvatske je počela popuštati, a zašto Srbi nisu otišli na neku osjetniju prednost najveća je krivica u njihovom lošem šutu. Osim centara Krstića (10 poena) i Perovića (8 poena) nije bilo raspoloženog igrača u redovima Srbije.

U redovima Hrvatske je sve u svoje ruke u drugoj polovini druge četvrtine preuzeo Marko Polović, koji je podijelio tri asistencije, ali je pretjerao sa šutem za tri poena (1/5). Zahvaljujući Baniću i Tomiću, koji su se dobro nosili pod košem sa Krstićem i Perovićem, Hrvatska je na poluvrijeme, ipak, otišla sa prednošću od dva poena (36:34).

SRBIJA - HRVATSKA 73:72
SRBIJA: Teodosić 3, Tepić 2, Rašić 15, Paunić 2, Bjelica 3, Marković 2, Savanović, Kešelj 5, Krstić 16, Perović 10, Veličković 7, Mačvan 8. Selektor: Dušan Ivković.
HRVATSKA: Ukić 11, Kus, Popović 21, Bogdanović 9, Stipčević, Tomas 6, Planinić, Tomić 6, Lončar 9, Banić 10, Žorić, Andrić. Selektor: Josip Vranković.
Drugo poluvrijeme je otvorio Aleksandar Rašić tricom i donio Srbiji prednost. Ipak, to nije slomilo Hrvate, koji su ponovo uspostavili ravnotežu. Hrvatska odbrana je odlično igrala u nastavku utakmice, Srbi nisu imali riješenje za čvrstu odbranu koju je postavio Josip Vranković. Ivković je često mijenjao organizatora igre, Tepić, Teodosić, Marković, ali niko nije imao riješenje za čvrstu odbranu Hrvatske.

Cijela treća četvrtina se igrala koš za koš. Niko nije imao veću prednost od dva poena, tek je Srbija tricom Teodosića pred kraj trećeg dijela došla na plus 4 (54:50) i tim rezultatom ušla u posljednjih deset minuta. Početak posljedne četvrtine je protekao u izjednačenoj igri, da bi Rašić 6:11 do kraja polaganjem, uz dodatno slobodno bacanje, donio Srbiji plus 7 (61:54).

Marko Popović je tricom 2:50 do kraja utakmice smanjio prednost Srbije na četiri poena (64:60), ali je 1:50 do kraja izgubio loptu, koju je u koš pospremio Veličković za 67:61. Tačno minutu do kraja Ukić je fantastično ušao pod koš Srbije i odličnom asistencijom uposlio Banića, koji smanjuje rezultat na 67:65. Zadnjih pola minute je bila prava drama.

Popović je 25 sekundi do kraja ubacio oba slobodna bacanja za 68:67, ali je Rašić na drugoj strani, također, slobodnim bacanjima, vratio prednost Srbije na plus 3 (70:67). Popović je pogodio još dva slobodna bacanja, da bi Tomas ukrao loptu Teodosiću, na Popoviću je napravljen faul, ali je ovaj put pogodio samo jedno slobodno bacanje i u posljednjih 10 sekundi se ušlo poravnatim rezultatom (70:70).

Rašić je položio za 72:70, Popović pogodio dva slobodna bacanja za 72:72, da bi Davor Kus faulirao Rašića sekundu prije kraja, bek Partizana je pogodio jedno slobodno i donio Srbiji pobjedu i prolazak u četvrtfinale gdje ih očekuje bolji iz meča Španija-Grčka.

Nenad Krstić je sa 16 poena bio najefikasniji u redovima Srbije, Aleksandar Rašić je dodao 15, a Kosta Perović 10 poena. U redovima Hrvatske Marko Popović je sa 21 poenom, 5 asistencija i 5 skokova bio najbolji igrač, Roko Ukić je dodao 11, a Marko Banić 10 poena i 7 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije