Srbija upisala i treću pobjedu

Nakon poraza od Makedonije

Srbija upisala i treću pobjedu

Nakon neočekivano ubjedljivog poraza, Srbija se u svoj ritam vratila pobjedom protiv neumornih Latvijaca 80:71. Tokom cijele utakmice Srbija je vodila, činilo se i vrlo brzo riješila pitanje pobjednika, ali Latvijci su igrali svoju igru, pa se zamalo situacija na parketu zakoplikovala po ekipu Dušana Ivkovića.

Od početka se očekivalo da će duel Serbije i Latvije biti jednosmjerna ulica, bilo je samo pitanje koliko će ta ulica biti duga, jer ipak su to neugodni Latvijci. Ekipa koja se nikad ne predaje, pogotovo ako ide šut. A šut je krenuo u najboljem mogućem trenutku. Srbija je povela 14:4, u jednom trenutku je vodila i 17 razlike, ali utakmicu nije prelomila.

Latvija je potpuni priključak uhvatila krajem treće i početkom četvrte četvrtine. Krenula je trica, Janicenoks je vezao dvije, njemu se pridružio Blums, pa se prednost Srbije olako istopila na samo dva poena (63:61). Od tog trenutka i ova utakmica ulazi u neizvjesnu završnicu. Bogdanović je u važnim trenucima pogodio dvije trice, ali Mejeris sa svojim prvim poenima na utakmica i to vezanim (pet poena), Latviju vraća na 72:68.

Krstić je ubacio dva bacanja, Bjelica je pogodio za 76:68 Srbije minuti i 33 sekunde prije kraja. Slobodno možemo reći poeni sa kojima je utakmica definitivno prelomljen. U tom periodu Latvijcu su uspjeli ubaciti četiri poena, a njihovu sudbinu zapečatio je Marković poenima za konačnih 80:71.

Nenad Krstić je opet bio sjajan, utakmicu je zaključio sa 25 poena i pet skokova. Dvocifreni su bili Rasko Katić i Nemanja Bjelica, obojica sa po 11 poena. Ukupno su košarkaši Srbije imali velikih 39 skokova, iako ni Latvijci nisu previše zaostajali (33). Njihov najbolji čovjek na parketu bio je Kristaps Janicenoks sa 18 poena.

Srbija - Latvija 80:71
(28:15, 10:13, 20:25, 22:18)

Srbija:Nedović 9, N.Krstić 4, Mičić, Bogdanović 9, Bjelica 11, Marković 9, Kalinić 2, Gagić, Nd.Krstić 25, Anđušić, Katić 11, Štimac. Selektor: Dušan Ivković
Latvija: Meiers 10, Mejeris 5, Freimanis, Blums 12, Berzins, Bertrans 14, Kuksiks 1, Skele 2, Janicenoks 18, Strelniekis, Berzins 12, Selakovs. Selektor: Ainars Bagatskis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.