Srbiji prijeti isključenje iz UEFA-inih takmičenja

Dačić se sastao sa Grigorijem Surkisom

Srbiji prijeti isključenje iz UEFA-inih takmičenja

Teme:

Srbija će za šest mjeseci, ako ne učini napredak u suzbijanju huliganstva na sportskim takmičenjima biti suočena s mogućnošću da UEFA njene nogometne klubove i reprezentaciju isključi iz takmičenja koja organizira, priopćeno je nakon današnjeg sastanka predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i predstavnika te organizacije.

Dačić je, nakon sastanka sa članom Izvršnog odbora UEFE-a Grigorijem Surkisom, poručio da će država učiniti sve kako bi bila izbjegnuta blokada klubova iz Srbije na međunarodnim takmičenjima, javlja Tanjug.

 

Prema mapi puta koju je Srbiji dostavila UEFA-i kao prijedlog plana za rješavanje problema, Srbija bi trebalo formirati radnu skupinu, što će možda biti učinjeno već na sljedećoj sjednici vlade, a od tog trenutka će početi teći šestomjesečni rok nakon kojeg će se UEFA izjasniti o tome je li bilo napretka u borbi protiv huliganizma u sportu.

 

Kako je objasnio Dačić, radna skupina, u kojoj će biti predstavnici više državnih institucija i organa, trebaju do maja napraviti strategiju za suzbijanje nasilja u sportu i akcijski plan o njezinom provođenju.

 

"Učinit ćemo sve da problem huliganstva i nasilja ne bude razlog za izbacivanje iz natjecanja, a na klubovima i Nogometnom savezu je da imaju dobre rezultate kako ne bi ispadalo da je bilo bolje da su izostali nego što su sudjelovali, dakle obaveze su obostrane", istakao je Dačić.

   

Član Izvršnog odbora UEFA-e Grigorij Surkis istakao je nakon sastanka da je Srbija izvanredna sportska zemlja, ali da ima evidentan problem nedozvoljive razine nasilja i surovosti u sportskim arenama i ponašanja navijača izvan zemlje.

 

Ističući da nije došao u Srbiju prijetiti, već da konstatira faktičko stanje, Surkis je objasnio da je UEFA spremna pomoći Srbiji, onako kako je pomagala i drugim državama koje su imale sličan problem, pa su ga uspješno riješile.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.