Srpski trener dva puta mijenjao prezime jer se stidio svog porijekla
"Bilo me je i malo stid što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Slobodanu Miloševiću, čije se prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine", prisjetio se Nestor

Znate li ko je Nestor El Maestro?

Srpski trener dva puta mijenjao prezime jer se stidio svog porijekla

Kada pročitate ime Nestor El Maestro, nikako vas ne može asocirati na čovjeka koji dolazi sa ovih prostora. Međutim, zapravo je riječ o Nestoru Jevtiću, fudbalskom treneru koji je 90-ih godina prošlog vijeka promijenio prezime.

Nestor El Maestro je rođen u Srbiji koju je napustio zbog ratnih dešavanja, kada je otišao u Englesku. Tamo je sa 16 godina dobio UEFA-inu B licencu nakon čega je odlučio promijeniti prezime.

"Prvi put sam promijenio prezime kada mi je bilo 16 ili 17 godina. Htio sam da se riješim onoga 'ić' na kraju. Živio sam u Engleskoj i osjećao sam se kao Britanac, a bilo me je i malo stid što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Slobodanu Miloševiću, čije se prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine", prisjetio se Nestor u razgovoru za Guardian, nakon čega je nastavio:

"Promijenio sam ime u John Smith, ali sam se nekoliko godina kasnije počeo osjećati pomalo glupo pod tim imenom, kao da sam neki lažnjak. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvijek i sviđalo - Nestor. A zašto El Maestro? U trenucima tinejdžerskog ludila, to prezime mi je zvučalo cool pa sam ga uzeo. Sada sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić, pa sam i naučio živjeti s tim".

Malo je poznato da je Nestorov rođeni brat Nikon Jevtić, koji je nekada bio veliki talenat Valencije. Zvali su ga El Maestro, pa je između ostalog i zbog toga odabrao to prezime.

Danas se i Nikon i Nestor prezivaju El Maestro i zajedno vode CSKA iz Sofije. Nestorova trenerska karijera ne traje dugo, ali je prošle sezone uspio osvojiti naslov prvaka Slovačke sa Spartakom iz Trnave koji sada igra u grupnoj fazi Evropske lige i sutra se sastaje sa Dinamom.

Ranije je Nestor El Maestro radio kao pomoćni trener u Schalkeu, Hannoveru, HSV-u i bečkoj Austriji

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi