St. Pauli se vraća među najbolje
Navijači St.Paulija

Peti ulazak u prvu Bundesligu

St. Pauli se vraća među najbolje

M. Maksimović

Fudbaleri St. Paulia osigurali su povratak u Bundesligu nakon što su u pretposljednjem kolu njemačke Druge lige slavili s 4:1 kod Greuther Fuertha. Kolo prije kraja klub iz Hamburga ima tri boda više od trećeplasiranog Augsburga i za 16 pogodaka bolju gol-razliku, pa ih samo čudo može spriječiti da ne odu u viši rang.

St Pauli je član Budenlige bio 2001.godine, a njegovi brojni navijači su sasvim posebni jer se ističu svojim antirasističkim i antifašističkim parolama. Klub je osnovan 15.maja 1910.godine i kroz svoju istoriju je prošao puno toga. Četiri puta je ulazio u elitno društvo. Prvi put 1977.godine, drugi put 1988.godine, treći put sedam godina kasnije i posljedni četvrti put među najboljim klubovima Njemačke, St.Pauli se našao 2001.godine. Nakon sezone 2002./03. St. Pauli ispada iz 2. Bundeslige u Regionalnu ligu sjever. Radi financijskih problema u visini od 1,95 miliona Eura St. Pauli je skoro bio prisiljen igrati u Oberligi sjever, koja je ukupno četvrta liga u Njemačkoj, jer pokriće tog duga je uslov DFB-a za dodjelu licence za Regionalnu ligu. Ali s akcijom „Kampanja za spašavanje kluba“ novac se skupio i St. Pauli je osigurao mjesto u Regionalnoj ligi sjever.  U 2007. godini St. Pauli ponovo ulazi u 2. Bundesligu.St.Pauli je kao klub poznat i po svojim navijačima koji su čak zaustavili gradnju novog stadiona. Svojim humorom su skrenuli pažnju na sebe prije osam godina kada je njihov klub posljednji put igrao u prvoj Bundesligi.

Tada je St.Pauli kao posljednji na tabeli pobjedio veliki Bayern 2:1, a navijači su napravili majice natpisom „Pobjednik pobjednika Interkontinentalnog kupa“, jer u toj godini Bayern je osvojio Interkontinentalni kup. I naš Zlatan Bajramović je ostavio dubok trag u ovoj ekipi igrajuči od 1997.do 2002.godine. U dresu St.Paulija Zlatan je odigrao 121 utakmicu postigavši 18 golova.

Uz St. Pauli u Bundeligu odlazi i Kaiserslautern, koji je to osigurao prije sedam dana. Augsburg će igrati kvalifikacije s jednim od klubova koji će zauzeti 16. mjesto u prvoj ligi, a to će biti Bochum, Nuernberg ili Hannover.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.