Šta će Mbappe, Pogba i ostale zvijezde jesti na SP-u?

Francuzi imaju poseban program ishrane

Šta će Mbappe, Pogba i ostale zvijezde jesti na SP-u?

Edmir Škorić

Ozbiljne reprezentacije imaju čitav tim osoblja sa sobom, a dosta važnu ulogu imaju i kuhari, te osobe koje se brinu za spremnost nogometaša.

U Francuskoj reprezentaciji, koja ima desetine zvijezda, postoje posebna pravila o ishrani i režimu treninga, što je selektor Didier Deshamps posebno predstavio igračima.

Prema pisanju L'Equipea, selektor Trikolora je u PowerPaintu prezentovao svojim izabranicima šta sve smiju, a šta ne smiju jesti. Prezentacija je kompilacija strogih uputa koje su sastavili fizioterapeut Gregory Dupont (45), liječnik Franck Le Gall (54) i kuhar reprezentacije Xavier Rousseau.

Između ostalog piše da igrači nakon treninga mogu da odmaraju najviše 90 minuta, a da nakon utakmice moraju spavati 10 sati.

Ako je temperatura zraka iznad 20 stepeni, temperatura vode za piće mora biti pet stepeni. Nakon treninga igrači su obavezni popiti po 1,5 litar vode.

Što se ishrane tiče, sjemenke su dozvoljene do mile volje, ali pire od krompira će biti u malim količinama. Često će na meniju biti riža i tjestenina, zatim hranjive tvari poput povrća, suhog voća i crne čokolade, a za snagu tu su piletina, jaja i mliječni proizvodi.

Na crnoj listi je bijeli kruh, baš kao i gazirana pića, dok se posebno istražuju ruski sirevi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Francuzi na sve misle, naravno i druge reprezentacije, a koliko će im ovaj način ishrane i rada pomoći u ostvarenju cilja, tek ćemo saznati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti