Šta donosi a šta oduzima regionalna fudbalska liga

Za ili protiv, pitanje je sad

Šta donosi a šta oduzima regionalna fudbalska liga

Ovih dana (ponovo) je aktuelna priča o pokretanju regionalne fudbalske lige na prostorima nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Prošli je mjesec ponovo aktuelizirana priča o formiranju zajedničke fudbalske lige na prostoru Balkana, a navodno bi ova liga trebala startovati od proljeća 2015. godine i brojala bi 16 klubova iz osam država.

Na sastanku održanom prošlog mjeseca u Crnoj Gori našli su se visoki zvaničnici UEFA. Sastankom je koordinirao zamjenik glavnog tajnika UEFA i šef Odjela za saradnju sa nacionalnim savezima pri UEFA Theodor Theodoridis, a među prisutnima je bio i jedan od najzagovorljivijih pristalica regionalne lige, Rumun Ioan Lupescu, član Izvršnog odbora UEFA.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na ovom je sastanku predstavljao predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim, a ostale saveze iz regiona su predstavljali: Tomislav Karadžić (Srbija), Dejan Savićević (Crna Gora), Aleksander Čeferin (Slovenija) i Ilčo Gorgioski (Makedonija).

Između ostalih, na dnevnom se stolu našla i tema prijedloga regionalne fudbalske lige. S obzirom na geopolitičke okolnosti u regionu, takva liga sigurno bi predstavljala veliki (sigurnosni) izazov, ali bi vjerovatno bila i spas za većinu fudbalskih klubova. Nije tajna da su klubovi iz regiona na dubokoj margini evropskog fudbala, a povremeni plasmani u grupnu fazu Lige prvaka ne trebaju zavarati. Dinamo, Partizan, Crvena zvezda, Hajduk, Željezničar, Maribor, Sarajevo i ostali već su odavno patuljci evropskog klupskog fudbala, ponajviše zato jer nemaju kvalitetno takmičenje.

Regionalna liga bi definitivno podigla kvalitet i interesovanje, ali, nažalost, za sobom povlači mnoga druga pitanja, prije svih sigurnosna.

SportSport.ba će u narednim danima o ovoj temi donijeti mišljenja mnogih sportskih radnika, novinara, trenera i igrača iz zemlje i regiona koji će pokušati dati odgovor na pitanje: Ima li regionalna fudbalska liga budućnosti na ovim prostorima?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti