Šta se dešava s južnoameričkim igračima kada napuste MLS?

Zašto je San Martin de Tucuman poseban

Šta se dešava s južnoameričkim igračima kada napuste MLS?

Uvijek su postojale polemike oko utjecaja južnoameričkih fudbalera, naročito Argentinaca u američkoj fudbalskoj ligi (Major League Soccer, MLS) posljednjih godina.

No, malo ko se za sve to vrijeme upitao šta se dešava s tim igračima kada napuste MLS? Konačno, na putu smo da dobijemo barem djelimičan odgovor. Možda svi putevi vode u San Martín de Tucumán, od ove sezone klub iz najvišeg ranga argentinskog fudbala.

Odmah nakon što su se plasirali u najviši rang u ovome klubu angažirali su četiri bivša MLS igrača. Tu su Claudio Bieler (Sporting Kansas City), Fabián Espíndola (Real Salt Lake, New York Red Bulls, DC United), Álvaro Fernández (Seattle Sounders) i Adrián Arregui (Montreal Impact).

Šampioni mira i udobnosti

"Stalno razgovaramo o MLS-u", govori Arregui za Marcu i dodaje: "Gledamo sve utakmice, pričamo o njima. Igranje tamo je bilo divno iskustvo, nedostaje nam zbog udobnosti. Možda ne toliko toliko zbog fudbala, koliko zbog činjenice da ovdje nemamo miran život koji smo tamo imali."

Urugvajac Fernandez je imao dvije čarolije u MLS-u sa Seattle Soundersom, a bio je dio tima koji je osvojio šampionsku titulu u sezoni 2016.

"Veoma sam sretan što sam igrao u MLS-u sa Soundersom, bili smo šampioni protiv Toronta FC, osvojili smo nekoliko puta US Open kup. Istina je da imam najbolja sjećanja na to iskustvo ", rekao je El Flaco.

Espíndola je bio u MLS-u puno duže, 10 godina sve skupa, počevši od 2007. kada je bilo samo nekoliko Argentinaca u ligi.

"Najveći dio svoje karijere proveo sam tamo. Djeca su mi se rodila tamo, apsolutno sam ponosan na moje vrijeme u MLS-u. Bio sam šampion sa Real Salt Lakeom 2009. godine, što je bila najveća radost koju sam imao u svojoj karijeri", komentariše Espíndola.

Na pitanje da li on i tri druga jedni s drugima ponekad na terenu razgovaraju na engleskom jeziku kako bi zbunili protivnike, napadač se nasmijao. "Haha! Ne, ali sjećamo se određenih stvari o tome kako je bilo igrati u MLS-u i znamo to iskustvo", rekao je Espíndola.

Arregui je bio u MLS-u samo polusezonu 2017. godine, prije nego što se vratio u argentinski fudbal iz ličnih razloga. Bez obzira na to, igrač sredine terena ponosan je na svoj život u kanadskom gradu i ostat će navijač Impacta zauvijek.

"Svidjelo mi se iskustvo, posebno urednost, kvalitet života i dobrobit igrača. Još uvijek sam u kontaktu nekim bivšim saigračima, Nacho [Piatti], Victor [Cabrera]. Gledam utakmice Montreala. Istina je da kada neko odlazi u MLS, vraća se sa drugim iskustvom. Sada oni koji idu, ostanu duže", pojašnjava Arregui.

Uzimajući u obzir nasilje koje je trenutno prisutno u Argentinskom fudbalu, prilika za igranje u mnogo mirnijoj atmosferi je vrlo atraktivna za Argentince i Urugvajce.

"Timski kolege me pitaju o MLS-u, o tome kako tamo stoje stvari, kakva je liga. Oni su radoznali. Istina je da je MLS veoma uredan, ima sve i za urugvajskog ili južnoameričkog fudbala igrati tamo je zaista dobra opcija", naglasio je Fernández.

Atlanta na Tatin pogon

I dok su u potpunosti fokusirani na Argentinsku fudbalsku sezonu, četvorica još uvek obraćaju pažnju na MLS playoffe, gdje Gerardo "Tata" Martino sa Atlanta Unitedom sa južnoameričkim igračima krči put do finala.

"Nadam se da će Atlanta i Tata sa Argentincima u tom timu biti nagrađeni za fudbal kakav igraju", rekao je Arregui.

Trenutno, San Martín de Tucumán se nalazi u teškoj poziciji na tabeli Superlige, 19. su od 26 timova i borit će se da zadrže status među najbolji klubovima.

Bez obzira na ovaj izazov, argentinski tim sa igračima iz MLS-a njeguje optimizam da mogu osvojiti dovoljno bodova kako bi bili sigurni.

"To je novoformirani tim i prilagođavanje Primeri je teško. Nikad ne odustajemo u mečevima, pa ćemo se boriti za rezultate do kraja", zaključio je Fernández.

Kad sve zbrojiš i oduzmeš, MLS bi bez Južnoamerikanaca bio upola slabija liga, ali onda shvatiš da su limiti tih igrača u ekipama koje se u Argentini bore za opstanak, tamo najčešće završavaju...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi