Šta se dešava u SAD? Otkazuju se sportski događaji, sportisti digli glas

Šta se dešava u SAD? Otkazuju se sportski događaji, sportisti digli glas

A. Beganović

Nakon još jednog policijskog nasilja nad Afroamerikancem, u Sjedinjenim Američkim Državama desilo se nešto što u historiji nikada nije.

Naime, lavinu su pokrenuli košarkaši Milwaukee Bucksa koji su odbili igrati sinoćnji susret sa Orlandom nakon čega je vodstvo NBA otkazalo i ostale mečeve.

Međutim, nisu samo košarkaši digli svoj glas. Primjer Bucka slijedili su i neki baseball klubovi pa je i tu otkazano nekoliko mečeva.

Poruku protiv brutalnosti policijskih snaga poslali su i fudbaleri MLS klubova, a čak pet od šest sinoćnjih planiranih mečeva je odgođeno.

Šta će biti večeras, odnosno da li će se svojevrsni bojkot nastaviti u ovom trenutku je teško reći, no činjenicu su da je sve veći broj najvećih sportskih zvijezda spreman na prekid sezone.

Podsjetimo, do novih protesta sportista došlo je nakon što je policija prije par dana u Kenoshi u Wisconsinu s nekoliko hitaca s leđa ustrijelila Afroamerikanca Jacoba Blake za čiji život se doktori i dalje bore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi