Šta zastava BiH s ljiljanima radi na trofeju Europa lige?

Drugo po jačini UEFA takmičenje

Šta zastava BiH s ljiljanima radi na trofeju Europa lige?

A. Čaušević

I Bosna i Hercegovina će ove sezone imati svog predstavnika u finalu Evropa lige. Boje naše zemlje branit će Sead Kolašinac. 

Finalni meč drugog po jačini UEFA takmičenja igrat će se u Baku 29. maja, a snage će odmjeriti Arsenal i Chelsea.

Trofej namijenjen pobjedniku Evropa lige je već stigao u Azerbejdžan. Lokalne javne ličnosti su odmah iskoristile priliku da se fotografišu ili naprave kratki viedo zapis sa peharom teškim 15 kg.

Muzička azerbejdžanska zvijezda Dilara Kazimova je na društvenoj mreži Instagram objavila "story" s trofejem u krupnom planu.

Na dnu peharu dizajniranog u milanskoj radionici Bertoni se nalaze zastave UEFA članica, a ugravirana su i imena klubova osvajača nekadašnjeg Kupa UEFA, odnosno današnje Europa lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Interesantno na trofeju se umjesto današnje nalazi prva poslijeratna zastava BiH. Kada je BiH postala nezavisna, zastava s ljiljanima bila je službena u našoj zemlji te je vjerovatno to razlog zašto se na trofeju nalazi zastava koja simbolizuje bosanski ljiljan.

Inače, originalni trofej UEFA Europa lige čuva se u sjedištu evropske krovne federacije, dok se klubovima dodjeljuje replika pehara visokog 65 cm. 

Top Komentari

daca
Ljiljani su bili Bosanski a ne muslimanski....Da se razumijemo neki ljudi koji su branili Bosnu i Hercegovinu su bili druge nacionalnosti pa su mahali Ljiljanima..... Bez obzira da li katolik ili pravoslavac ili muslima....rodzen u Bosni j i Her. je Bosanac i Herc.
8 0
Zoilomas
Neka neka :D istina opstaje
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi