Prije 29 godina zapaljena Grbavica, danas sija ljepša nego ikada

Izgorili i pehari

Prije 29 godina zapaljena Grbavica, danas sija ljepša nego ikada

S. Mlaćo

Na današnji dan 4. maja 1992. godine zapaljen je stadion Grbavica.

Grbavica je bila simbol otpora Sarajeva i Željin hram, a snimak stadiona u plamenu obišao je svijet.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara.

"Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Premijera u Dolini ćupova: Današnja utakmica na Grbavici će biti poputno novo iskustvo

Dvadesetdevet godina poslije Stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica našeg Kluba i A reprezentacije BiH", istakli su iz FK Željezničar.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Darkwood
I kako ono bi,, bio građanski rat???? Gamad jedna uništavali ste ste sve sto je imalo veze sa BiH i njenim postojanjem, mrzilii ubijali ste svoje Srbe koji su voljeli svoju grudu BiH. Granatu sa brda roknete pa kud padne, kreteni jedni. Sta vam je stadion bio kriv ili vijećnica na primjer. Vi sebe i svoju djecu možete učiti lažima i učiti da mrze ali jedno je sigurno. U čitavom svijetu će te biti koljači, rusitelji, kriminialci, ubice i pogotovo GENOCIDASI. Vi samo možete tu sliku ispraviti kao što su Nijemci nakon 2 svjetskog rata uradili.
23 0
BlueBoys
A onda Željin stadion gledam, vidim ponos tvoj zivot cu dati al tebe ne dam jer ti si zivot MOJ!!
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi