Stotine eksplozija odjekuju gradom: Okružen tenkovima kultni stadion "spava" u tami i pod granatama
FOTO: ukrinform.net/kyiv post/FC Mariupol

Važan je dio sportske historije

Stotine eksplozija odjekuju gradom: Okružen tenkovima kultni stadion "spava" u tami i pod granatama

Haris Zilić

Invazija Rusije na Ukrajinu ne prestaje. 

Rat na istoku Evrope odrazio se i na ostatak kontinenta, ali i svijeta, trpe svi, a među njima sportisti i sportski kolektivi.

Grad koji u pomenutoj ruskoj invaziji doživljava najteže napade je lučki grad Mariupolj na istoku države.

Stambeno područje Mariupolja, granatirano je u četvrtak, a stanovnici strahuju da će ruska vojska pokušati zauzeti taj strateški važan grad.

Pomenuti grad i je i značajan kulturni i sportski centar u Ukrajini.

Iz ovog grada dolazi FC Mariupol klub koji je poznat po sjajnom radu sa mladim fudbalerima, a ekipa je 2014. godine bila prvak juniorske Premier lige Ukrajine. Prvi tim je redovan član Premier lige, a posljednjih sezona izlaze i u evropska takmičenja. Tako su 2019. godine u trećem pretkolu Evropa lige zaustavljeni od nizozemskog AZ-a.

Oglasi

Klub igra utakmice na legendarnom stadionu Volodymyr Boyko kapaciteta 13.000 mjesta. Riječ je o kultnom stadionu u Ukrajini koji je sagrađen daleke 1960. godine i do dan danas nije imao puno rekonstrukcija.

Jedna od tribina je i stajaća, a stadion podsjeća na neka stara vremena i važan je dio sporta i kulture ovog lučkog grada.

Stadion je u središnjem dijelu Mariupola i u tami odoljeva napadima ruskih snaga. Prepušten granatama i eksplozijama, pokušat će da pretrpi što manje štete. Kosntrukcija stadiona je jedna od boljih u Ukrajini, a okružen je većinom od betonskih ograda.

Inače, FC Mariupol je prije prekida prvenstva u Ukrajini zauzimao posljednje mjesto na tabeli nakon 18 odigranih kola sa pet bodova manje od pozicija koje vode u play out.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti