Prije dvije godine na ovom stadionu se igrala Premijer liga, danas je prašuma

Pojavile se nove fotografije popularnog Meteora

Prije dvije godine na ovom stadionu se igrala Premijer liga, danas je prašuma

Admin Čaušević

Trenutno je užasnom stanju i izgleda poput prašume. Popularni Metero uopšte ne liči na stadion od prije dvije godine kada su na njemu bili znati pune tribine. 

Agresija Rusije na Ukrajinu je prouzrokovala da sportska infrastrukutra u toj zemlji počne propadati, to je i slučaj sa stadionom Meteor u Dnipru.

Prije dvije godine na ovom stadionu se igrala ukrajinska Premijer liga, a sada je ovaj stadion neprepoznatljiv, terene je potpuno zarastao, dok je na tribinama počelo da niče drveće.

O stadionu izgrađenom prije skor šest decenija niko ne vodi računa što je i očekivano pošto je prioritet odbrana zemlje od ruske invazije.

Stadion Meteor prije dvije godine i danas

Ekipa VGC Agro je 2021. godine igrala mečeve Premijer lige na ovom stadionu, ali kako tim iz regijer Dnipopetrovsk nije obnovio licencu za učešće u takmičenju zbog agresije isključen je iz takmičenja.

Stadion Metero je najpoznatiji po tome da je bio dom Dnipra od 1966. godine kada je počela izgradnja. Na njemu je Dnipro osvojio i dvije titule prvaka.

Oglasi

Sve dok traje ruska agresija stadion u Dnipru će biti prepuštan samom sebi

U periodu od 2014. do 2017. godine na Meteoru su svoje mečeve ukrajinske Premijer lige igarli i klubovi Ollichivets i Stal.

Bila je 2005. godina kada je na njemu do sada jedini put gostovala i reprezentacija Ukrajine. Bilo je to u sklopu kvalifikacija za Evropskog prvenstvo protiv Albanije (2:2).

Na Meteoru je igralo nekoliko ukraijnskih premijerligaša

Inače, Rusi su početkom agresije bombardovali cijeli olimpijski kompleks u blizini stadiona, a najviše su oštećene dvorane u kojim su se pripremali ukrajinski olimpijci.

Kada je počela ruska agresija sezona 2021/22 je prekinuta i nije bilo proglašenja pobjednika, da bi se poslije toga fudbal u Ukrajini igrao van ratne zone i mečevi se igraju bez prisustva publike. 

I dalje je na snazi UEFA-ina odluka da ukrajinski klubovi svoje međunarodne mečeve igraju u inostranstvu pa je će tako Shakhtar u grupnoj fazi Lige prvaka biti domaćin na stadionu u Hamburgu.

Oglasi