Startao Dakar, poginuo Argentinac
Jorge Martinez Boero

Prva žrtva ovogodišnjeg Dakara

Startao Dakar, poginuo Argentinac

M. Maksimović

Najizazovnija utrka u svijetu auto-moto sporta, reli Dakar je startala po prvi put u svojoj
istoriji iz grada Mar del Plata.

Dosadašnja izdanja Dakara vožena u Južnoj Americi startala su i završavala u Buenos Airesu, ove godine će se priča zaključiti u Peruu. Po prvi put imamo tri zemlje od kako je reli preseljen zbog sigurnosne situacije u sjevernoj Africi. Tako će se ukupno voziti 14 etapa, od čega po pet u Argentini i Čileu, te završne četiri etape kroz Peru. Ukupno trajanje relija povećano je na četrnaest dana u odnosu na prošlo izdanje, kada se vozilo 12 dana.

Na startu se našlo 465 takmičara, 171 automobil, 185 motocikala, 76 kamiona i 33 quada. Ukupna dužina relija je 8500 kilometara uključujući 4200 kilometara posebnih dionica. U konkurenciji automobila naslov pobjednika brani Nasser Al-Attiyah koji ovaj put vozi Hummera.
Južnoafrikanac Giniel De Villiers vozi Toyotu, a tu je i pet posebno pripremljenih Minija, u jednom je i Stephane Peterhansel.

Kod motociklista Španjolac Marc Coma koji je pobijedio na tri Relija (2006., 2009. i 2011. godine) nada se lovi i četvrti naslov sa kojim bi pretekao trostrukog pobjednika, Francuza Cyrila Despresa.

Nažalost, već prvog dana relija poginuo je jedan motociklist. Radi se o Jorgeu Martinezu Boeru sinu nekadašnjeg argentinskog automobilskog prvaka. Argentinac je prilikom padu s motora poginuo.Iako su ekipe doktora sa helikopterom stigle na vrijeme,Argentinac je preminuo na putu ka bolnici u Mar del Plati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije