Statistika SP: 145 golova, 17 crvenih
Španija četiri utakmice nije primila gol

Jedan hat-trick, četiri najbolja strijelca

Statistika SP: 145 golova, 17 crvenih

M. Maksimović

Završeno je 19. po redu SP kojem je proteklih mjesec dana bila domaćin Južna Afrika. Po prvi put se igralo u Africi, po prvi put smo upoznali vuvuzele, a Španija je postala osma zemlja koja se može pohvaliti naslovom svjetskog prvaka.

Prije "furije" naslove svjetskog prvaka osvajali su i Brazil i to rekordnih pet puta, Italija četiri puta, Njemačka tri, Argentina i Urugvaj po dva puta, te Francuska i Engleska.

Ukupno su četiri igrača postigla po pet golova, a radi se o igračima koji su stigli sa svojim selekcijama među četiri najbolje. To su David Villa (Španija), Wesley Sneijder (Holandija), Diego Forlan (Urugvaj) i Thomas Mueller (Njemačka).

Najviše golova je postigla selekcija Njemačke, ukupno 16, dok su dvije selekcije nastupe završile bez postignutog gola. To su Honduras i Alžir. Ukupno je pokazano 278 kartona od čega 17 crvenih. Najviše žutih kartona je zaradila reprezentacija Holandije (22)


Zanimljive brojke sa SP u Južnoj Africi:
Broj golova - 145
Broj dosuđenih jedanaesteraca - 15
Broj realiziranih jedanaesteraca - 9
Broj hat-trickova - 1 (Argentinac Gonzalo Higuain)
Najviše golova i asistencija - 8 (Thomas Müller)
Najefikasnija: Njemačka (16)
Najneefikasnija: Honduras, Alžir (0)
Najviše golova primila: Sjeverna Koreja (12)
Najviše utakmica bez primljenog gola: Španija (4)
Prvi gol: Južnoafrikanac Siphiwe Tshabalala (Južna Afrika - Meksiko 1:1)
Broj autogolova - 2
Najstariji strijelac: Meksikanac Cuauhtémoc Blanco - 37 godina, 151 dan
Najmlađi strijelac: Thomas Müller - 20 godina i 273 dana
Broj žutih kartona: 261
Broj crvenih kartona: 17
Najviše žutih kartona: Holandija (22)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti