Statut N/FS BiH: Begić više ne može biti predsjednik

Nakon podnošenja krivične prijave protiv njega

Statut N/FS BiH: Begić više ne može biti predsjednik

Bosanskohercegovačku fudbalsku javnost danas je pogodila vijest da je protiv predsjednika N/FS BiH podnesena krivična prijava. 

Elvedin Begić osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u Međunarodnom aerodromu Sarajevo, sklapanje štetnog ugovora, te nesavjestan rad u službi, čime je Međunarodnom aerodromu Sarajevo nanio štetu od 1,7 miliona maraka, zajedno sa Ivanom Veličanom i Bakirom Karahasnovićem.

Nakon obajve ove informacije otvorio se niz drugih pitanja, a nas najviše interesuje da li Begić može ostati na poziciji predsjednika N/FS BiH i da li će tu funkciju obavljati i u budućnosti. 

Uvidom u statut N/FS BiH utvrdili smo da će Elvedin Begić ukoliko se statut bude ispravno primjenjivao izgubiti mjesto predsjednika N/FS BiH. 

"Da bi postao kandidat za neko statutarno tijelo u NS/FS BIH, to lice mora ispunjavati sve sljedeće uslove. On ili ona mora: 

- Podnijeti dokaz da protiv njega ne postoji krivična istraga niti da je osuđivan za krivično djelo na bezuslovnu kaznu dužu od tri mjeseca zatvora. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

- Ako osoba tokom svog mandata u NS/FS BIH prestane ispunjavati jedan od uslova navedenih u stavu 1, onda ta osoba odmah gubi status člana datog tijela NS/FS BIH," stoji u članu 19., "Uslovi za status tijela N/FS BiH".  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije