Steven Davis presudio Celticu
Čovjek odluke - Steve Davis

U velikom Old Firm derbiju

Steven Davis presudio Celticu

M. Maksimović

Fudbaleri Glasgow Rangersa su u velikom 384. po redu Old Firm derbiju savladali Celtic 1:0, a čovjek odluke je bio reprezentativac Sjeverne Irske Steven Davis. Ukupno ovo je bio 292 prvenstveni duel ovih ljutih rivala, a Glasgow Rangers je upisao 114. pobjedu.

Celtic ima za čime žaliti jer je danas ekipa Gordona Starachana većim dijelom utakmice stajala bolje na terenu, ali je ovaj put sastav Waltera Smith bio taj koji je iskoristio svoju priliku. Tokom cijelog susreta igrači su protiv sebe imali teške uslove za igru, jaku kišu i teren natopljen vodom.

Celtic je u prvom poluvremenu imao terensku inicijativu, u periodu od 30. do 35. omjer posjeda lopte je bio ubjedljivo na starni Celtica 41/59%, ali baš tada domaćini stižu do gola. Kenny Miller
je centrirao,a u padu Steven Davis postiže gol koji je kasnije se ispostavilo bio gol odluke.

Davis je sa pravom danas stigao do epiteta junaka utakmice, ne samo zbog gola, već zbog činjenice
da je spasio svoju ekipu u 44. minuti. Shunsuke Nakamura je izveo korner, Vennegoor of Hesselink je šutirao glavom, ali na samoj crti stajao stajao upravo Davis. U prvom poluvremenu smo imali i jedan sporni detalj, nakon duela Stevena Whittakera i Scotta McDonalda, igrač Celtica pada u 16-tercu, ali je pištaljka Craiga Thomsona ostala nijema.

U nastavku utakmice identična situacija na terenu, do 70. minute omjer posjeda lopte je na strani Celtica 29/71. Ipak najbolju priliku u nastavku za domaće ima u 66. minuti Kris Boyd ali odbrana Celtica uspjeva intervenisati. Gosti su svoju najbolju dočekali 14. minuta prije kraja, ali Aiden McGeady šutira pored gola.

U finišu utakmice je isplivala nervoza kod gostujuće ekipe, pa smo vidjeli žestok start Garyja Caldwella na Pedru Mendesu odnosno Leea Naylora na Maurice Edu-u. Iako se očekivao njegov povratak danas, Saša Papac nije bio u sastavu Rangersa zbog poroblema sa povredom.

Rangers - Celtic 1:0 (1:0)
Ibrox Park, gledalaca:50321
Sudija: Craig Thomson
Žuti kartoni: Smith, Miller,Lafferty (Rangers), Hartley,
Caldwell, Naylor (Celtic)
Strijelci: 1:0 - Steven Davis (37.)
Rangers: Alexander, Dailly, Bougherra, Weir, Whittaker, Davis, Mendes,
Edu, Steven Smith (od 69.Lafferty) , Boyd (od 84.McCulloch) , Miller.
Trener: Walter Smith
Celtic: Boruc, Hinkel, Loovens, Caldwell, O'Dea (od 80.Naylor),
Nakamura, Hartley, Crosas, Maloney (od 62.min,McGeady),
Vennegoor of Hesselink (od 76.Samaras), McDonald.
Trener: Gordon Strachan

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.