Suarez odveo Urugvaj u četvrtfinale

Koreja odigrala vrlo dobro, ali ispala

Suarez odveo Urugvaj u četvrtfinale

U prvoj utakmici osmine finala SP-a Urugvaj je sa dva gola Luisa Suareza bio bolji od Južne Koreje rezultatom 2:1 i plasirao se u četvrtfinale gdje ga očekuje bolji iz duela SAD-Gana.

Po kišnom vremenu Urugvaj i Koreja su odigrali zaista sjajnu utakmicu. Dva odlična tima su se smjenjivala u napadima. Urugvajcima je pripalo prvo poluvrijeme, Koreji prva polovina drugog, a Urugvaju posljednjih petnaest minuta utakmice. Urugvaj je otišao prvi put u četvrtfinale nakon Meksika 1970. godine, a da je kojim slučajem prošla Koreja ne bi bilo baš nezasluženo.

Iako smo vidjeli samo jedan pogodak, te svega nekoliko ozbiljnijih prilika za golove, prvo poluvrijeme utakmice između Urugvaja i Koreje moglo je dobiti prolaznu ocjenu. Igra oba tima bila je vrlo dobra. Koreja je prva zaprijetila u 5. minuti kada je Chu Young iz slobodnjaka sa 18 metara pogodio stativu. Samo tri minute kasnije Urugvaj je stigao do vodstva.

Cavani i Forlan su odlično razvukli odbranu Korejaca, Forlan je s lijeve strane ubacio loptu u kazneni prostor, golman Ryong je katastrofalno pogriješio, a na drugoj stativi je bio Luis Suarez koji dvanaestim pogotkom u nacionalnom dresu dovodu Urugvaj u prednost. Nakon vodećeg pogotka Urugvaj je prepustio sredinu terena Korejcima.

Korejci su imali više loptu u svom posjedu, ali nisu mogli napraviti ozbiljniju prijetnju golu Muslere. Odbrana Urugvaja je bila odlično postavljena. Izabranici Oscara Tabareza su često iz kontra napada preko Cavanija i Forlana prijetili, ali je do kraja prvog dijela bolje prilike imala Koreja. Chu Young je u 30. minuti odlično šutirao iz daljine, ali je lopta završila pored gola.

Do kraja prvog dijela je Koreja pokušala još dva puta preko Cha Du Rija dalekometnim šutevima, ali se rezultat nije mijenjao. Urugvaj je u posljednjoj minuti prvog dijela mogao riješiti pitanje pobjednika. Cavani je sjajno šutirao s petnaestak metara, a udarac je rukom blokirao Jung Soo. Međutim, sudija Stark nije pokazao na penal. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Urugvaja sa 1:0.

U nastavku utakmice Južna Koreja je zaigrala još bolje. Korejci su potpuno dominirali terenom, Urugvajci su bili zbijeni u svoj šesnaesterac i bilo je samo pitanje trenutka kada će Koreja poravnati. Urugvajci nisu mogli povezati dva tačna pasa, zaustavljena je njihova brza kontra, jednostavno, sve je bilo u rukama Korejaca.

Nakon nekoliko propuštenih prilika Koreja je poravnala u 68. minuti. Park je odlično ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, Lugano i Muslera se nisu najbolje sporazumijeli, a njihovu grešku najbolje koristi Yong Lee i glavom poravnava na 1:1. Tek nakon što su primili pogodak Urugvaj je zaprijetio. Suarez je s lijeve strane odlično šutirao, a Ryong dobro odbranio.

Najbolju priliku da izjednači rezultat imao je Diego Forlan u 75. minuti, ali je iz dobre pozicije šutirao ravno u golmana Koreje. Posljednjih petnaest minuta utakmica se potpuno rasplamsala. Urugvaj je krenuo žestoko u posljednjih petnaestak minuta. Nakon dvije propuštene prilike, dvostruki svjetski prvaci su u 80. minuti stigli do drugog gola.

Forlan je ubacio loptu  iz kornera, ona je došla do Suareza koji se odlično oslobodio jednog igrača i sjajnim udarcem s ivice kaznenog prostora pogodio za 2:1. Suarez je izašao iz igre dvije minute nakon postignutog pogotka i zaradio velike ovacije navijača na Nelson Mandela Bay stadionu. U 87. minuti je Donk Gook imao odličnu šansu za poravnanje, ali je Muslera sjajno odbranio.

U 90. minuti je Urugvaj imao dobru šansu da povisi vodstvo, ali ispred Cavanija odlično intervenisao Ryong. Korejci su u tri minute sudijske nadoknade pokušavali preskakanjem igre da dođu do poravnanja i izbore produžetke, ali nisu uspjeli. Na kraju utakmice je uslijedilo veliko slavlje Urugvajaca koji su napravili veliki rezultat, najveći u posljednjih 40 godina.

URUGVAJ – JUŽNA KOREJA 2:1
1:0 Suarez 8'
1:1 Yong Lee 68'
2:1 Suarez 80'
PORT ELIZABETH – Nelson Mandela Bay Stadion. Gledalaca: 30. 597. Sudija: Wolfgang Stark (Njemačka). Žuti kartoni: Jung Woo, Du Ri, Yong Hyung (Koreja)
URUGVAJ: Muslera – M. Pereira, Lugano, Godin (Victorino 46'), Fucile – A. Pereira (Lodeiro 74'), Perez, Arevallo Rios – Cavani, Suarez (A. Fernandez 84'), Forlan. Selektor: Oscar Tabarez.
J. KOR: Ryong – Du Ri, Hyung, Jung Soo, Young Pyo – Sung Yueng (Ki Hun 85'), Jung Woo – Park Ji Sung, Jae Sung (Lee Dong Gook 61'), Chung Yong Lee – Chu Young. Selektor: Huh Jung Moo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.