Sudar njemačkih divova: Bayern ili Borussia?

Borussia se ne predaje, sjetite se 97.

Sudar njemačkih divova: Bayern ili Borussia?

M. Maksimović

Britancima svakako nije lako. Došao je dan njemačke invazije na London, navijača kojih će biti više od 150.000 ali Englezima niko nije kriv. Imali su svoje adute koji su ostali u čekaonici ovaj put. Na Wembley su stigli Bayern i Borussia.

Bayernu je ovo već deseto, sastavu iz Dortmunda drugo finale. Rana navijača Bayerna je otvorena od 19. maja prošle godine i bit će dobrim dijelom dugo bez obzira šta Bayern napravio večeras i u narednim godinama. Jer ipak, prošle godine su igrali na svom terenu, za većinu je bio zicer, poprilično velik, ali posljednja titula prvaka Evrope, ostala je ona iz 2001. godine. I kada se pogledaju godine izgleda pomalo neobično, da jedan tako veliki klub kao što je Bayern 12 godina čeka na novi naslov.

I opet mnogi misle da je ovo taj taj trenutak, da Bayern ima sve što je potrebno za titulu. Uostalom, Bayern je poslao na remont Barcelonu. Ali opet, ovo je samo jedna utakmica. Borussija sigurno nije u boljem položaju nego što je to recimo bila 1997. godine. Tada je protiv sebe imala Juventus, aktuelnog prvaka Evrope sa Vierijem, Bokšićem, Jugovićem, Peruzzijem, Zidanom, Deschampsom i Del Pierom. Na kraju je Riedle zabio dva komada, Ricken u prvom dodiru sa loptom jedan.

Bavarci imaju sve, ubojit napad, ove sezonu su zabili 98 golova, Robben i Ribery su rastrčani po bokovima, Gomez, Mandžukić, Müller, zabijaju, odličan posao iza njihovih leđa obavljaju Javi Martinez, Schweinsteiger. Odbrana je ukupno ove sezone u prvenstvu kapitulirala tek 18 puta.

''Znao sam da možemo do trofeja i prije utakmica sa Juventusom i Barcelonom, protiv kojih nismo bili favoriti. Nastup na Wembleyu je nešto posebno, igračima to mora biti jedan dodatni poticaj. Radili smo neke stvari, penale možete vježbati ali ne možete simulirati jer pritisak na utakmici nije isti kao na treningu'', tvrdi Jupp Heynckes

Borussia je oslabljena bez Götzea, zato će veliki teret pasti na Reusa, ali i zamjenu Großkreutza. 

Po godinama Klopp ima mlađu ekipu koja bi trkački trebala parirati Bayernu, ali neće biti lako. Bavarci mogu i pasom slomiti protivnika kojem preostaju prekidi i fenomenalni Lewandowski koji zabija i poluprilike. Ove sezone je uz 24 bundesligaška dodao i deset golova u Ligi prvaka.

''Ova ekipa je strašno napredovala posljednjih pet godina. Za nas će utakmica biti posebno emotivna. Mi smo tu u finalu i bojim se da teško ponovo možemo biti u nekom kratkom periodu i mislim da su igrači svjesni. Ljudi su dolazili blizu Mt. Everesta, ali se nisu uspijevali popeti na vrh, vraćali su se 10 metara prije cilja, ali su učinili sve, probali su. Bayern jeste favorit, ali i moja ekipa ima dosta aduta. Ono što je sigurno, moramo odigrati svoju najbolju utakmicu u posljednjih nekoliko godina'', kaže Klopp.

Mogući sastavi:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Javi Martinez, Schweinsteiger - Robben, T. Müller, Ribery - Mandžukić. Trener: Jupp Heynckes.

Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Reus, Großkreutz - Lewandowski. Trener: Jürgen Klopp. 

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.