Sudari bh. nogometaša

Posuđeni stupci

Sudari bh. nogometaša

Fudbaler Sarajeva Adin Džafić lakše je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, koja se sinoć oko 22:20 sati dogodila u Srebreniku.

Njegov automobil "Peugeot 206 CC", u potpunosti je uništen, a očevici govore kako su Džafić i njegov prijatelj S.H, koji je bio na mjestu suvozača, imali sreće u nesreći.

Čini se kako se sudbina često poigra sa nogometašima Sarajeva, jer ovo nije prvi put da igrači ovoga kluba stradaju u saobraćajnim nesrećama. Tako je 1994. godine, kao igrač varaždinskog Varteksa, Vejsil Varupa teško stradao u sudaru u kojem je njegov suigrač Esad Zilkić, pojačanje iz zeničkog Čelika, izgubio život. Sličnu sudbinu doživio je i talentirani vezni igrač Sarajeva Ismet Mulabdić, u Belgiji, piše Slobodna Bosna. 

Stariji ljubitelji nogometa u bivšoj SFRJ itekako dobro pamte briljantnog Edhema Šljivu, cija je karijera jedna od najzlatnijih u historiji bh. nogometa. Osnovna pokretacka snaga i graditelj igre Sarajeva, Liegea, Nice i Kolna, atmosferu prvoligaških utakmica u bivšoj državi osjetio je krajem '60-ih godina, kada je igrao sa ostatkom generacije Sarajeva koja je u sezoni 1966./1967. osvojila šampionat Jugoslavije. Ubrzo nakon osvajanja te titule, neki od igraca su se rasuli po svijetu, a Šljivo je kao 18-godišnjak dobio priliku koju je znao iskoristiti. Devet sezona u Sarajevu, veliki broj utakmica u tri evropske ekipe u kojima je produžio igracki staž i cetrnaest nastupa u reprezentaciji Jugoslavije, ukratko su bilans njegovih nastupa na “zelenim terenima”.

Nažalost, gotovo 20-godišnja karijera Edhema Šljive tragično se završava 17. decembra 1986. kada u okolini Liegea doživljava tešku saobraćajnu nezgodu. “Na putu prema Briselu sletio sam s puta, jer je bilo nevrijeme, i udario u jedan stub. Slomio sam obje noge (cjevanice i članke), drugi i treći pršljen na vratu, bio sam paralizovan i stvarno u teškom stanju”, sjeća se Šljivo. Ljekari, čija je borba za život Edhema Šljive trajala 40 dana, tada su govorili da ga je samo to što je bio sportista u formi održalo u životu. “Danas je dobro u odnosu na to kako je bilo i jako sam zadovoljan. Šta je tu je, život ide dalje”, priča nogometna legenda.

Kada su reprezentativci BiH u pitanju, životnu je dramu preživljavao i Saša Papac, igrač Glasgow Rangersa. Saša je tada igrao za bečku Austriju i pukim je slučajem preživio tešku saobraćajnu nesreću koja se desila u srcu glavnog austrijskog grada, u četvrtom bečkom Bezirku, na Südtirolerplatzu. U sudaru tri automobila najdeblji kraj izvukao je Papac, koji je odmah nakon saobraćajne nesreće operiran u bečkoj klinici.

Četiri je dana bio u komatoznom stanju, jer su mu, prilikom strahovitog sudara, slomljeni vilica, nos, obje jagodicne kosti i povrijedeno ležiste ociju. “Sjecam se samo onoga što se desilo neposredno prije sudara”, priča Papac. “Nakon utakmica reprezentacije s Belgijom i Litvanijom, vratio sam se u Beč. No, zaboravio sam kreditne kartice i supruga, koja je s djecom ostala u Mostaru, poslala mi ih je autobusom, koji je u Beč stizao oko ponoći.” Saša je sa svojim automobilom prolazio ispod podvožnjaka, kada se prvi od tri automobila doslovno zabio u njegov džip. “Poslije se ničega nisam sjećao. Znam da sam vozio sporio i da se airbag otvorio kada je prvi auto udario u mene. No, poslije toga, u moje su se auto zabila još dvojica i tada sam i zaradio teške povrede glave.”

Kako je pokazala policijska istraga, automobili koji su udarili u Sašin džip trkali su se bečpkim ulicama i vozili su više od 130 kilometara na sat. “Ja sam prošao najgore, jer sam vozio sporo”, sa smijehom kaže Papac, koji i danas osjeca zdravstvene posljedice. “Nakon operacije sam morao ostati petnaest dana u bolnici, a ljekari tvrde da cu morati ici na plasticnu operaciju nosa. Nisu sigurni, ali mislim da su česte glavobolje koje imam posljedica sudara, no sretan sam, jer je malo nedostajalo da ne preživim”, kaže Papac za Slobodnu Bosnu.

(Nedim Hasić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti