Super Orlovi će teško bez Mikela

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Super Orlovi će teško bez Mikela

Povreda John Obi Mikela uveliko je poremetila atmosferu u redovima Nigerije, ali ambicije Super Orlova, plasman u drugi krug, ostale su iste.

Nigerija se nalazi u grupi B zajedno sa Argentinom, Grčkom i Južnom Korejom i, ako pretpostavimo da je Argentina prošla, onda je Nigerija s ostale dvije reprezentacije ravnomjeran kandidat za prolazak u osminu finala.

Nigerija danas ima sasvim solidan tim, nije jak kao onaj kada su igrali Okocha, Finidi, Amokachi, West, Babayaro i drugi, ali i današnji sastav Nigerije izaziva poštovanje. Još da je tu Mikel, mnogo bi bolje bilo, ali će ga morati nadokanditi s još više trke i brobenosti.

Kao i sve ostale afričke selekcije i Nigerija ima odlične igrače, sposobne trčati u istom ritmu svih devedeset minuta, ali joj nedostaje disciplina u igru. Dok vode sve je super, ali kada prime prvi gol, tada voda dolazi do grla. Upravo iz tog razloga je na klupu i doveden švedski stručnjak Lars Lagerbeck, koji ima za cilj unijeti potreban mir u redove Super Orlova.

Vincent Enyeama je najbolji golman izraelske lige i sasvim solidan čuvar mreže. Yobo i Shittu su dokazana klasa Premiershipa i oni drže odbranu, na lijevom beku je Taye Tiawo iz Marseillea, koji izvodi slobodne udarce, Fulhamov Etuhu drži sredinu terena, na krilima su Odemwingie iz moskovskog Lokomotiva i Obasi iz Hoffenheima.

U napadu igraju Yakubu, vrlo dobri napadač Evertona, zatim Obina iz Malage, dok za svaku poziciju u timu konkuriše Nwankwo Kanu, igračka legenda Nigerije. Nigerija je posljednje dvije godine zavisila od Mikela, i ako ga uspiju nadoknaditi onda mogu proći dalje, u suprotnom idu kući nakon prvog kruga.

Igrački kadar Nigerije:
Golmani: Vincent Enyeama (Hapoel Tel Aviv), Dele Aiyenugba (Bnei Yehuda), Austin Ejide (Hapoel Petach Tikvah)
Odbrana: Taye Taiwo (Marseille), Elderson Echiejile (Rennes), Chidi Odiah (CSKA Moscow), Joseph Yobo (Everton), Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam), Rabiu Afolabi (Salzburg), Danny Shittu (Bolton)
Sredina: Kalu Uche (Almeria), Dickson Etuhu (Fulham), John Mikel Obi (Chelsea), Sani Kaita (Alaniya), Haruna Lukman (Monaco), Yusuf Ayila (Dynamo Kiev)
Napad: Yakubu Aiyegbeni (Everton), Nwankwo Kanu (Portsmouth), Obafemi Martins (Wolfsburg), John Utaka (Portsmouth), Victor Obinna Nsofor (Malaga), Osaze Odemwingie (Lokomotiv Moscow), Chinedu Ogbuke Obasi (Hoffenheim).

Lična karta Nigerije:
Savez osnovan: 1945.
Član FIFA-e: 1960.
Predsjednik: Sani Lulu Abdullahi
Selektor: Lars Lagerbeck
FIFA ranking: 20.
Broj klubova: 52
Najviše nastupa: Mudashiru Lawal sa 86
Najbolji strijelac: Rashifi Yekini sa 37
Uspjesi. Četvrti nastup, dva puta osmina finala, dva puta prvaci Afrike
Glavni grad: Abuja
Broj stanovnika: 154 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.