UEFA pregovarala s "12 odmetnika", za njih pet spremna žestoka kazna!

Nisu se uspjeli dogovori sa svima

UEFA pregovarala s "12 odmetnika", za njih pet spremna žestoka kazna!

A. Čaušević

Ideja o Superligi nije iskorijenjena u potpunosti te je za sada samo stopirana i zaista je nepoznatno šta će se dešavati u skoroj budućnosti. 

UEFA, predvođena predsjednikom Aleksandrom Čeferinom nastavlja da smišlja moguće sankcije za 12 klubova "odmetnika" koji su krenuli s idejom o Superligi.

Ugledni ESPN izvještava da je Evropsko fudbalska federacija već donijela odluku te da će svi klubovi koji i dalje ostanu povezani s ovim projektom biti izbačeni na dvije godine iz UEFA-inih takmičenja.

Proteklih 10-ak dana UEFA je razgovarala sa svim klubovima s ciljem da im se izrekne što blaža kazna i da obećaju da neće nasaviti projetkat.

Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham Hotspur su klubovi s kojim je pronađen zajednički jezik, međutim njih pet još odolijeva.

Barcelona, Real Madrid, Juventus, Milan i Inter su klubovi koji i dalje žele nastaviti s projektom. S Nerazzurrima je dogovor bio blizu finalizacije, ali nije postignut.

Oglasi

Preostala četiri kluba su zadržali svoje pozicije što znači da su prekršili član 51. UEFA-inog statusa u kojem se navodi da takmičenja između klubova različitih saveza može formirati samo UEFA.

Na drugoj strani organizatori Superlige se pozivaju na to da UEFA krši mjere predostrožnoti koje je prije nekoliko sedmica presudio sud u Madridu. Također navode da će svi klubovi koji istupe morati platiti milionske kazne zbog kršenja potpisanog ugovora.

Inače, i pojedini savezi su počeli poduzimati kontramjere protiv "separatista", prvi je to uradio FS Italije još prošle sedmice.

Tada je donesena odluka da ubuduće prilikom izdavanja licenci za takmičenje u Seriji A svi klubovi moraju prihvatiti da će takmičiti isključivo u takmičenjima pod okriljem UEFA-e i FIFA-e.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Čelni ljudi Saveza su ovom odlukom jasno poručili Juventusu, Milanu i Interu da definitivno mogu zaboraviti na Seriju A ukoliko žele da igraju u Superligi.

"Kada je u pitanju anti-Superliga član, navodi se da će oni koji žele učestvovati u takmičenju koje ne odobrava FIGC, UEFA i FIFA izgubiti članstvo. Za sada ne znamo ko je istupio, a ko ostao u Superligi, ali ovaj član će biti umetnut u postupak licenciranja za nacionalna prvnestva", rekao je predsjednik FIGC-a, Gabriele Gravina.

Top Komentari

AsmirM
Svi navedeni klubovi imaju tim B , i samim tim mogu uci u super ligu, i tako igraju obe lige . A cak mogu i osnovati nove klubove samo poslije potpisati ugovor o saradnji sa maticnim klubom uzet igrace i zdravo i sve cisto . I onda ce vrijeme pokazati koja je hobotnica Uefa
1 10
user1620335168
Ta liga će bit interesantna isto ko ona Bjeloruska koja se lani igrala za kladionice.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti