Sušić: Ako Adem želi, zašto ne

Selektor naše reprezentacije o igranju Ljajića za BiH

Sušić: Ako Adem želi, zašto ne

Posljednjih dana se u srbijanskim medijima ponovo pojavila priča da bi mladi igrač Fiorentine i bivši član Partizana Adem Ljajić mogao zaigrati za reprezentaciju BiH iako je ranije igrao za mladu reprezentaciju Srbije.

Srbijanski mediji su odmah kontaktirali selektora naše reprezentacije Safeta Sušića, zatim porodicu Adema Ljajića, koja živi u Novom Pazaru, kao i Generalnog sekretara FS Srbije Zorana Lakovića.

"Ako Adem želi da igra za nas, zašto da ne? Naravno, prvo bi morao da prođe kroz mladu reprezentaciju. Imali smo slučaj sa fudbalerom Freiburga Mensurom Mujdžom, koji je igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske. Iako prvobitno nije imao državljanstvo BiH, dobili smo informacije da je dobar igrač, ali smo prije toga kontaktirali hrvatski savez, kako bismo ostali u dobrim odnosima, i kada su se sve kockice složile on je zaigrao za BiH", rekao selektor Safet Sušić za Blic.

U porodici mladog Adema Ljajića nisu izgleda voljni da on zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, pa će mladi as Fiorentine morati čekati poziv novog selektora Srbije Vladimira Petrovića.

"Žao nam je što Adem nije dobio poziv. Vjerovali smo da će ga Petrović uvrstiti na spisak. Iskren da budem, očekivali smo i da bi možda mogao da otputuje u Južnu Afriku na Mondijal, kao vođa omladinske generacije Srbije, da bude počastvovan pozivom. Njegovo je da nastavi da se trudi i bude kvalitetan u Fiorentini, a ljudi iz Saveza vode računa o svemu. Međutim, Petrović do sada nije kontaktirao Mihajlovića", kaže Satmir Ljajić, otac Adema Ljajića i dodaje:

"Mi smo iz Srbije, Adema je upravo mlada reprezentacija izbacila u prvi plan, toliko je prošao sa njima, bio je jedan od najzaslužnijih za plasman omladinaca na evropski šampionat u Ukrajinu. Teško je govoriti o igranju za drugu zemlju, bilo je nekih nezvaničnih priča, ali stav Adema i porodice je da je naša zemlja Srbija i da bi rado igrao za "orlove" , rekao je Satmir Ljajić. 

U FS Srbije su svjesni kakvog dragulja imaju u svojim redovima i ne pomišljaju da ga prepuste našoj reprezentaciji. Generalni sekretar FS Srbije Zoran Laković je kategorično odbacio sve mogućnosti o Ademovom igranju za našu reprezentaciju.

"Adem Ljajić je biser srpskog fudbala i nema govora da igra za bilo koju drugu reprezentaciju osim srpske. On je u svim mlađim, kako nacionalnim, tako i klupskim, selekcijama nagovjestio ogroman kvalitet, koji sada potvrđuje u seniorskoj konkurenciji. Mi na njega ozbiljno računamo i siguran sam da će mnogo narednih godina biti jedna od glavnih uzdanica "orlova".

"Bilo je u prošlosti pokušaja još nekih saveza u regionu da privole neke naše igrače da nastupaju za njih, ali im to nije pošlo za rukom. Kao što oni nisu uspjeli u svojoj nameri, budite uvjereni da neće ni bosanskohercegovački. Da rezimiramo, Adem Ljajić će sigurno igrati za selekciju Srbije", rekao je Laković za Kurir.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.