Sušić: Iznenadila me pozicija Salihovića

Selektor ne želi Zmajeve voditi u Saudijsku Arabiju

Sušić: Iznenadila me pozicija Salihovića

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić boravio je ovaj vikend u Njemačkoj, gdje je posmtrao kvartet naših reprezentativaca u Bundesligi.

Pape se nalazi na susretima Bundeslige između Bayerna i Hoffenheima u petak, te Stuttgarta i Wolfsburga u subotu, kako bi posmatrao Vedada Ibiševića, Sejada Salihovića, Zvjezdana Misimovića i Edina Džeku. Međutim, obje ekipe naših internacionalaca su poražene.

"Tačno, nije lako vidjeti kapacitet igrača kada ekipa odigra lošije i izgubi. I Hoffenheim i Wolfsburg su poraženi, ali ja sam ipak uspio vidjeti ono što me najviše zanimalo", kazao je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine za SportSport.ba.

Šta vas je najviše interesovalo, šta ste očekivali vidjeti tokom ove dvije utakmice?

"Pa, što se tiče Vedada Ibiševića i Edina Džeke za njih sam znao dovoljno. Odnosno, obojica su napadači i znam kako i gdje ih ja mogu koristiti. Iskreno, više su me zanimali Zvjezdan Misimović i Sejad Salihović, odnosno pozicije na kojima igraju u klubovima i kako se snalaze na određenim područima sredine terena".

I šta ste vidjeli?

"Misimović je odigrao sasvim solidno. Vidi se odmah da se radi o fudbaleru sa istančanim osjećajem za pas igru. Njegova prisutnost u sredini terena od velike je važnosti za ekipu u kojoj igra. Međutim, Wolfsburg je odigrao nešto lošije protiv Stuttgarta, pa se anemija osjetila i na njegovoj igri".

Salihović?

"Moram priznati da me pomalo iznenadilo kada sam vidio na kojoj poziciji je Salihović igrao u dresu Hoffenheima u Minhenu u petak. Iskreno, očekivao sam da bude mnogo ofanzivnije postavljen i bliže lijevoj strani terena. Međutim, trener Hoffenheima ga je stavio na poziciji defanzivnog veznog, a ja ga jednostavno nisam zamišljao u toj ulozi u reprezentaciji BiH".

Džeko je postigao prekrasan gol Stuttgartu...


"Jeste, Džeko je zaista opasan. I fudbalskim laicima je jasno da se rai o napadaču svjetske kvalitete. Radi se o sjajnom i veoma opasnom napadaču".

Planirate li posmatrati još nekog od naših reprezentativaca u skorije vrijeme?


"Svakako. Već prekosutra idem gledati susret između Lensa i Montpelliera, gdje će u centru pažnje biti Emir Spahić. Nakon toga, prisustvovaću utakmici između PSG-a i Lyona, a tu mi je cilj vidjeti Miralema Pjanića. Također, narednog mjeseca planiram posjetiti Tursku, gdje igra nekoliko naših internacionalaca".

Vaš predhodnik na klupi BiH Miroslav Blažević nije davao prilike nekim igračima koji su, čini se, ipak mogli izboriti mjesto u reprezentaciji. Prije svih to se odnosi na Ermina Zeca i Semira Štilića. Planirate li njih posmatrati te im eventualno uputiti poziv?

"Svakako. Ukoliko želimo napraviti nešto u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenenstvo, potrebno nam je što više kvalitetnih igrača. Svi će biti praćeni i dobiće šansu svako ko je zaslužuje".

Još uvijek nije dogovorena prijateljska utakmica?

"Ne, još uvijek ne znamo ime protivnika. Većina reprezentacije čeka da se obavi žrijeb grupa kvalifikacija za EP, pa će se tek onda krenuti u ugovaranje prijateljskih susreta. Imamo ponudu Saudijske Arabije za termin od 3. marta, ali ja ne želim voditi reprezentativce tako daleko. Pogotovo jer se taj termin nalazi između dva kola nacionalnih prvenstava. Saudijska Arabije nam je, reći ću tako, posljednje rješenje, ukoliko ne uspijemo dogovoriti sa drugom reprezentacijom. Međutim, u slučaju da i budemo igrali u Arabiji, neću voditi igrače iz evropskih liga tamo, već samo iz bh. lige, te eventualno neka nova imena kako bih ih probao", zaključio je Sušić u razgovoru za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.