Sutra počinje Svjetsko klupsko prvenstvo u fudbalu

Sutra počinje Svjetsko klupsko prvenstvo u fudbalu

Midhat Šljivak

Japan će od 6. do 16. decembra biti domaćin Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem će učestvovati osam fudbalskih timova pobjednika kontinentalnih takmičenja.

Pored pobjednika evropske Lige prvaka londonskog Chelseaja, na turniru će učestvovati pobjednik Copa Libertadoresa brazilski Corinthians, zatim azijski prvak, koreanski Ulsan Hyundai, afrički Al-Ahly, pobjednik Concacaf zone meksički Monterrey, prvak Okeanije novozelandski Oakland, te prvak Japana Hiroshima.

Prvenstvo će otvoriti ekipe Hiroshime i Aucklanda koje će se boriti za mjesto u četvrtfinalu gdje ih čeka Al-Ahly, dok će se u drugom četvrtfinalnom susretu 9. decembra sresti Ulsan i Monterrey.

Chelsea i Corinthians će se uključiti u  polufinalu koje je na rasporedu 12. i 13. decembra, a finale se igra 16. decembra na stadionu u Yokohami, dok će se pored Yokohame susreti igrati i u Toyoti.

Titulu je prošle godine osvojila Barcelona koja je u finalu savladala brazilski Santos rezultatom 4:0, a prvu titulu na ovom takmičenju osvojio je 2000. godine upravo ovogodišnji predstavnik Južne Amerike Corinthians koji je zahvaljujući svom tadašnjem golmanu Didi na penale savladao Vasco Da Gamu.


 2000 - Corinthians
 2005 - Sao Paulo
 2006 - Internacional
 2007 - AC Milan
 2008 - Manchester United
 2009 - Barcelona
 2010 - Inter Milan
 2011 - Barcelona

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.